Szerző: Koi Tamás

2019. május 20. 13:45

Összefogás helyett trollkodás a magyar 5G-s hálózatok bölcsőjénél

Élénk kommunikációs versengés kíséri a magyarországi 5G-s mobilhálózatok születését: egy héten belül mindhárom mobilszolgáltató megtartotta kötelező hakniját a média, de legfőképpen a kormányzat számára, ebből kettő ráadásul ugyanott, ugyanabban az időben.

Míg az 5G szabvány az elődeinél a kezdetektől fogva jóval határozottabban épít az erőforrásmegosztásra, a spektrum és az infrastruktúra hatékonyabb kihasználása érdekében, addig a reflektorfényben mindebből alig látszik valami Magyarországon. Egy héten belül mindhárom, saját infrastruktúrával rendelkező hazai mobilszolgáltató demózta saját 5G-s megoldását, ráadásul a háromból kettő, a Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország szinte ugyanabban az időben, ugyanazon a helyszínen, a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán.

Minden út Zalába vezet

A két mai demó közül mindkettő az 5G-s hálózatok közlekedésben betöltött jövőbeni szerepét igyekezett kidomborítani, hangsúlyozni. A Telekom az Ericsson és a T-Systems mérnökei által felépített teszthálózatán a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a ZalaZONE-nal közösen kifejlesztett önvezető-autó tesztkörnyezetet mutatta be, melyhez a helyszíni adótorony a 3,5 GHz frekvenciasávban biztosította a rádiós közeget. Az operátor a teszthez beszerezte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) a cég által még nem licencelt frekvenciára a szükséges ideiglenes rádióengedélyt.

Erre a lépésre nem volt szüksége a Vodafone Magyarországnak, mely 2016 óta rendelkezik frekvencialicenccel a vonatkozó sávban, és éppen a ZalaZONE tesztpálya mai megnyitóján, egy távolról irányított gépjárművön keresztül demózta az erre épülő 5G-s állomást, mely a szolgáltató közleménye szerint "Magyarország első állandó, élő hálózatba kapcsolt 5G állomása". A Vodafone saját 5G-s tesztállomásának érdekessége, hogy a passzív infrastruktúra-elemek egy részét éppen a Magyar Telekom biztosítja a szolgáltató számára - a piros logós operátor 5G-s cellája ugyanis a Telekom adótornyára költözött be.

zala_5gteszt
A Telekom adótornya az épülő tesztpálya mellett. Forrás: MTI

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A két szolgáltató ugyanakkor más tekintetben nem osztozik az infrastruktúrán, míg a Telekomnak az Ericsson szállította a tesztpályán használt komponenseket, addig a Vodafone-nál a Huawei továbbra is az elsődleges beszállítópartner, egyben a tesztállomás felépítője. Érdekesség, hogy a Telekom másik, Zalaegerszeg belvárosában található, idén január óta üzemelő tesztállomását szintén a Huawei építette, vagyis a Telekomnál még korántsem eldöntött, hogy a cég melyik potenciális partnert választja majd az új generációs hálózat kiépítéséhez.

Jobbról előz Győr

A Telekomot és a Vodafone-t nem egészen egy héttel megelőzve a Telenor Magyarország is demózta saját 5G-s tesztállomását, tesztállomásait, melyekből mindjárt kettőt helyezett el Győr belvárosában. A tavaly cseh befektetői kézbe került operátor bemutatójának érdekessége volt, hogy ez volt az első olyan teszt hazánkban, melyhez kereskedelmi forgalomban elérhető, 5G- kompatibilis mobilkészülékeket használtak - a két ZTE telefon Viber-alapú videohívást létesített egymással a győri teszthálózaton.

Az 5G-s hálózatok hazai rajtját ugyanakkor egyelőre két tényező is késlelteti: egyrészt a szolgáltatók számára még nem vált elérhetővé az a spektrumkeret, melyen a hálózatot el lehetne indítani, másrészt a kereskedelmi forgalomban elérhető 5G-s végberendezések világszintű forgalmazása is csak ezekben a hetekben kezdődik. Az NMHH frekvenciapályázatának lezárásakor - várhatóan idén ősszel - ugyanakkor már számos készülék elérhetővé válhat a magyar fogyasztók számára is, egyszersmind a pályázat lezárását követően rövidesen kiderülhet, hogy a szolgáltatók a 4G-s hálózatok bizonyos szegmenseihez hasonlóan az 5G esetén is élnek-e a hálózatmegosztás lehetőségével, vagy önállóan fognak építkezésbe.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.