Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 14. 15:32

Képtelen szabadulni a Polaristól az AMD

Még egy jó darabig biztosan a piacon marad az AMD Polaris fejlesztése, amelyet hamarosan RX 640 néven lehet majd megtalálni.

Még tovább lélegeztetőgépen tartja a nagyjából három éve bemutatott Polaris grafikus architektúrát az AMD. Mindehhez a jól bevált címkézőpisztoly nyújt hathatós segítséget, a Polaris 12-es lapkára épülő Radeon RX 550X neve ugyanis hamarosan RX 640-re változik, tehát egy egyszerű re-brandinggel tolja ki fejlesztésének életútját a vállalat. Arról egyelőre nincs információ, hogy az RX 640-et milyen piacokra viszi majd el az AMD, az előd RX 550X karrierjéből azonban arra lehet számítani, hogy elsősorban notebookokba, azok közül is az Apple MacBook Prókban kerülhet majd be az átnevezett termék.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A Polaris 12 (vagy más néven Lexa) egy a belépőszint tetején elhelyezkedő fejlesztés. A lapka mindössze 10 darab CU-t (Compute Unit), ezzel pedig 640 shadert kínál, amelyet ráadásul az igényektől függően 512 darabra korlátozhatták a partnerek. Arról egyelőre nincs hír, hogy az RX 640 esetében is lesz-e erre lehetőség, vagy esetleg az AMD kvázi kötelezi a lapkában található összes egység kiaknázását. Ebben az esetben az RX 640 gyorsabb lehetne az RX 550X VGA-k egy részénél, azonban a különbséget szabad szemmel nehezen lehetne észrevenni.

pol12

Az egyre szerényebbnek számító tempó fényében az RX 640 vélhetően inkább a belépőszintű konfigurációkban kaphat majd helyet. Az hamarosan piacra kerülő Intel "Ice Lake" processzorok Gen11-es GPU-ja, illetve várhatóan a nagyjából fél év múlva érkező AMD "Renoir" is rátesz egy nagyobb lapáttal az integrált grafika sebességére, ami egyre inkább okafogyottá teszi a Polaris 12-höz hasonló apró diszkrét GPU-k létezését. Vélhetően ez az egyik magyarázata annak, hogy az AMD nem készít új lapkát ebbe a kategóriába, inkább a már meglévő fejlesztést hasznosítja újra, amíg arra a piacnak szüksége van.

A közép- és felsőkategóriából várhatóan gyorsan kikerül az egyre kevésbé versenyképes Polaris és Vega, amelyek helyét a következő hónapokra datált Navi veheti át. Iparági pletykák szerint az AMD legalább két vadiúj lapkával próbál meg visszaszállni a versenybe, a legkisebb modell pedig állítólag a Radeon RX 580 tempóját hozza majd a jelenleginél lényegesen jobb hatékonyság mellett.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról