Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 13. 14:20

Saját Package Registryvel bővül a GitHub

A csomagkezelő szolgáltatás béta címke alatt már most kipróbálható.

Új csomagkezelő szolgáltatással bővül a GitHub, amellyel a felhasználók publikus vagy privát csomagokat is közzétehetnek forráskódjuk mellett. A szolgáltatás először béta címkével válik elérhetővé, az érdeklődők már most kipróbálhatják. A vállalat az árazás kapcsán egyelőre nem ment részletekbe - annyit azonban elárult, nyílt forrású projekteknél mindig ingyenes lesz a Package Registry néven rajtoló megoldás használata. A csomagok a GitHub felületén egy új lapfülön lesznek elérhetők.

A GitHub Package Registry teljes mértékben integrálódik a GitHubbal, azaz az ismert kereső-, böngésző- és menedzsmenteszközökkel használható, továbbá az ismert felhasználói, illetve csapatokra vonatkozó engedélyekkel vezényelhető a kód és a csomagok együttes kezelése. A csomagokra vonatkozó függőségekkel rendelkező projekteknél így egyszerűen felvehető a kapcsolat az adott csomagért felelős közösséggel, illetve szervezeteken belül a privát csomagok megkeresése is ismerős környezetben végezhető.

githubpackagereg

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A szolgáltatás a fejlesztők ígérete szerint kompatibilis az ismert csomagkezelő kliensekkel, illetve összetettebb repositoryk esetében lehetőség van többféle típusú csomagok publikálására is. A rendszer jelenleg az npM (JavaScript), Maven (Java), RubyGems (Ruby), NuGet (.NET), csomagkezelőket, illetve a Docker képeket is támogatja, a lista azonban a későbbiekben tovább bővül. A publikálási munkafolyamatok ráadásul webhookok, illetve a GitHub Actions segítségével is testreszabhatók. Amennyiben egy nyílt forrású csomagot tesz közzé a felhasználó, lehetőség van előzetes verziók publikálására is, amelyet aztán a közösség tesztelhet - ezután pedig a kívánt verzió stabil kiadásként is közzétehető.

Mivel a csomagok GitHubon megöröklik az adott repositoryhoz tartozó láthatóságot és engedélyeket is, a szolgáltatást használó szervezeteknek nem kell külön package registry rendszert fenntartaniuk. A GitHubon tárolt csomagok ráadásul egy sor fontos adatot tartalmaznak, beleértve műveleti előzményeik teljes listáját, illetve letöltési statisztikáikat is, így megkönnyítve a megfelelő függőségek kiválasztását egy-egy projekt során.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról