Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 13. 11:06

Fejlődik, de még mindig lassú az új Android verziók térnyerése

Az Android 9 Pie több mint kétszer gyorsabban terjed mint a tavaly előtt bemutatkozott Oreo, de így is alig lépte át a 10 százalékot.

Hosszú kihagyás után végre ismét közzétette az Android rendszerverziók eloszlására vonatkozó számait a Google. A keresőóriás több mint fél éve hallgatott a kiadások részesedéseiről, az Android Police szerint egy a Play Serviceshez küldött lekérések alapján diagnosztikai információkat gyűjtő adatforrás váratlan elvesztése miatt. A vállalat azóta orvosolta a hibát, most pedig elő is állt a friss számokkal.

Ezek alapján legújabb, Android 9 Pie verzió az összes androidos eszköz 10,4 százalékán fut, ami a Google szerint 150 százalékkal jobb eredmény, mint amit hasonló idő elteltével a nyolcas főverzió, azaz az Oreo produkált. Utóbbi zászlaja alá tartozik az Android 8.0 és 8.1 is, amelyek együttesen jelenleg a legnagyobb szeletet kanyarítják ki a teljes androidos tortából: a 8.0 12,9 százalékot, míg a 8.1-es kiadás 15,4 százalékot tudhat magáénak, az Oreo tehát összességében 28,3 százalékon áll.

andrshare

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mögötte 19,2 százalékkal ott a Nougat, ebből 7,8 százalékot ad a 7.1-es verzió, és 11,4-et a régebbi, 7.0-s kiadás. A maga 16,9 százalékával a 6.0-s Marshmallow is jól látható piacrészt birtokol - pedig egy lassan 4 éves, 2015-ben bejelentett rendszerről van szó. De még az eggyel korábbi Lollipop sem szorult 10 százalék alá, az 5.0-s és 5.1-es Android kiadások még mindig ott vannak az eszközök 14,5 százalékán. A maradék 10,7 százalékon az ennél régebbi rendszerek osztoznak, a 4.4-es KitKattől egészen a 2.3.3-as Gingerbreadig visszamenőleg, amely még mindig létező verzió, még ha csak a készülékek 0,3 százalékán van is ott.

Noha a Google rendszerének frissítési tempója még mindig sehol nincs a rivális iOS-hez képest, az Android 9 Pie-jal végre sikerült valamelyest javítania eredményein. Persze fejlődni bőven van még hova, a jelenlegi legfrissebb iOS 12 ugyanis alig több mint három héttel a megjelenése után már a rendszert támogató eszközök felén ott volt, mára pedig azok 80 százalékán dolgozik. A Google persze az androidos ökoszisztémának csupán kis részét, a Pixel eszközöket, illetve az Andorid One készülékeket felügyeli közvetlenül, a többi készüléknél már a gyártó, illetve a szolgáltató a szűk keresztmetszet a frissítések kiszórásában. A trendekre mindenesetre pozitív hatással vannak a Google olyan kezdeményezései, mint vállalati szegmenst célzó eszközökre szánt Enterprise Recommended plecsni, amelyért a gyártóknak kötelezettséget kell vállalni a frissítésekre, mind a főverziók, mind a biztonsági javítások terén.

a címlapról