Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 10. 13:12

Gigabájtonként 10 cent alá zuhanhat az SSD-k ára

Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy az idei év végére a jelenlegi szint alá csökkennek az SSD-k átlagára.

Gigabájtonként 10 cent (kb. 29 forint) alá süllyedhet év végéig az SSD-k ára - derül ki a TrendForce friss prognózisából. Ezzel az 1 terabájtos SATA-s és belépőszintű PCIe modellek átlagára 100, az 500-512 gigabájtos meghajtóké pedig egyértelműen 50 dollár alá eshet. A mérséklődéssel párhuzamosan még közelebb kerülnek egymáshoz a SATA és PCI Express csatolós modellek, az elemzés ugyanis már csupán 6 százalék alá várja az NVMe szabványt támogató SSD-k felárát. A különbség viszonylag gyors olvadásának hála akár az 50 százalékot is elérheti majd a PCIe-s meghajtók piaci részesedése, még inkább kiszorítva a SATA-s modelleket.

A TrendForce elemzése szerint a notebookok piacán már tavaly átvették az uralmaz az SSD-k, a gépek több mint 50 százalékát flash-alapú meghajtóval szállították a gyártók. Ez elsősorban a meredek ármérséklődésnek köszönheti, aminek hála a 2017-es csúcs óta bő 50 százalékot esett a meghajtók ára. A csökkenésnek azonban még mindig nincs vége, amennyiben ugyanis nem történik valamilyen váratlan esemény, év végére stabilan gigabájtonként 10 cent alá eshet az ~500 gigabájtos és 1 terabájtos modellek szerződéses átlagára, amely optimális esetben idehaza rendre 15 000 és 30 000 forint körüli (vagy akár alatti) árat jelenthetne.

tforce_ssd

A tajvani elemzőcég szerint az idei második negyedév immár a hatodik olyan egymást követő három hónap, amely során csökken a PC-s SSD-k ára. A negyedévnek ugyanis még nincs vége, a TrendForce becslése szerint azonban június végéig a SATA-s modellek átlagára 15-26, a PCI Express csatolós meghajtóké pedig 16-37 százalékkal mérséklődhet tovább. A jelentős csökkenés hátterében a gyártók egyre óvatosabb hozzáállása áll. A PC-piac zsugorodása mellett ugyanis okostelefonokból is kevesebb fogy, ráadás gyanánt pedig az adatközpontos bővítések is lassulnak. Emiatt, illetve az egyre nagyobb bitsűrűséggel kecsegtető 3D NAND-ok miatt túltermelés alakult ki. A helyzet legkorábban a harmadik negyedévben változhat, amikor az OEM-ek elkezdenek raktárkészletet kiépíteni az év utolsó 3-4 hónapjára. Ez azonban nem áll majd a további ármérséklődés útjába, amelynek üteme viszont lassulhat 2019 végéhez közelítve.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A további ármérséklődés miatt az elemzés 60-65 százalékra becsüli az SSD-k 2019 végi részesedését. A felgyorsult terjedés vesztesei elsősorban a merevlemezek, illetve az azokat gyártó cégek. Néhány napja a különféle, merevlemezekhez szükséges motorok gyártásával foglalkozó Nidec tette közzé prognózisát, ami szerint a személyi számítógépekbe szánt termékek értékesítése akár 48 százalékkal is mérséklődhet az idei évben.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról