Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 10. 10:49:00

Átalakul a Play Store értékelési rendszere

A fejlesztők kérésére hamarosan nagyobb súllyal esnek majd latba a frissen leadott értékelések a Google alkalmazásboltjában.

Nyár végétől nagyobb súllyal esnek majd latba a frissen leadott alkalmazásértékelések a Google Play Store-ban. Ahogy arról az XDA Developers is beszámol, a vállalat egy a Google Play fejlesztői konzolon kiírt üzenetben értesítette a fejlesztőket a közelgő változásokról. A cég szerint a fejlesztői közösség már régóta hangoztatja, hogy a felhasználóktól kapott pontoknak jobban kellene tükröznie a közelmúltban leadott értékeléseket, a vállalat pedig most ennek igyekszik eleget tenni.

A lépés logikusnak tűnik, hiszen egy-egy app első, korai verziói számottevően gyengébb felhasználói élményt nyújthatnak, mint a későbbi, letisztultabb kiadások, amelyekben a fejlesztők már kijavíthatták azokat a problémákat, amelyek miatt egyes felhasználók gyengébb értékeléseket adtak. Az ilyen értékelések az új verziókban már (jó esetben) irrelevánssá válnak, és negatívan torzítják az app pontozását.

playstoreill

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Erre jó megoldás lehet a friss értesítések priorizálása - ugyanakkor valamelyest mégis kétélű fegyverről van szó, miután manapság egyre többször hallhatunk egyes termékek elleni "review bomb" támadásokról. Utóbbiak a tömegesen leadott negatív értékeléseket jelentik, ami önmagában nem feltétlenül indokolatlan, ugyanakkor bizonyos felhasználók ehhez sokszor több, hamis, vagy egyszer használatos fiókot is bevetnek, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a megcélzott játék vagy app értékelését. A pontrendszer átrendezésével a fejlesztőket a Google fokozottan kiteszi majd a hasonló akcióknak - igaz ugyanakkor, hogy a hasonló támadások jelenleg sokkal inkább a Steam és hasonló online boltok felületén fordulnak elő, mintsem a Play Store-ban.

A közzétett értesítés szerint a fejlesztők a Google Play fejlesztői konzol felületén már most láthatják újonnan súlyozott értékeléseiket, a Play Store-ban, nyilvánosan azonban csak idén augusztustól jelennek meg az átalakított pontozás szerint számított eredmények. Az új rendszer valamelyest emlékeztet az Apple megoldására, a cupertinói óriás alkalmazásboltjában ugyanis a fejlesztőknek lehetőségük van törölni a korábbi értékeléseket egy-egy frissítés kiadása előtt - noha a döntést ott a vállalat az appot publikáló fél kezébe adja.

a címlapról