Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 6. 13:31

Idén közel felére zuhanhat a PC-s merevelemzek eladása

Hatalmas csökkenést vár a PC-s merevlemezek idei eladásaiban az első számú motorbeszállító, Nidec, amivel párhuzamosan a komplett piac tovább zsugorodhat.

A japán vállalat prognózisa szerint az idei évben nagyjából 18 százalékot mérséklődhet a HDD-k eladása, amelyen belül a személyi számítógépekbe szánt termékek értékesítése eshet a legnagyobbat, nagyjából 48 százalékot. A várható masszív visszaesés mögött kis részben a PC-piac folyamatos zsugorodása, nagyobb részben pedig az SSD-k egyre dinamikusabb térnyerése áll. Ahogy a HWSW a közelmúltban arról beszámolt, történelmi mélyponton van a NAND flash-alapú meghajtók ára, a szakértők pedig további mérséklődést várnak az év végéhez közeledve.

A különféle merevlemezekhez szükséges motorok gyártásával foglalkozó, a piac nagyjából 85 százalékát lefedő Nidec szerint az elmúlt 8 évben nagyjából 43 százalékkal zsugorodott a különféle HDD-re mutatkozó igény: míg 2010-ben 650 millió HDD-t szállítottak le, addig ez a szám tavaly már csak 375 millió volt. A gyártó szerint a tendencia folytatódik, hisz az idei évre már csak 309, 2020-ra pedig már csupán 290 millió darab merevlemezzel számol a japán cég. Ezt látva a Nidec átszervezi termelését, a kapacitás megüresedő részét alternatív termékek előállítására csoportosítva.

nidec_predictions_hdd

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Nidec, illetve annak partnerei számára kisebb vigasz, hogy legalább a nagyvállalati/adatközpontos (a cég különveszi a kettőt) termékek iránt stagnáló, vagy akár még enyhén növekedő kereslet is várható. Az adatközpontos termékekre 2013 óta folyamatosan növekszik az igény, ekkor ugyanis még csak 36 millió darab kelt el, tavaly viszont már 51 milliós volt az értékesítés, ami idén 54, jövőre pedig 60 millióra kúszhat fel. Ezzel szemben az enterprise meghajtók eladásai csökkennek, bár 2015 óta kevésbé drasztikusan: ekkor még 25 milliós értékesítést regisztráltak, ami a tavalyi évre 22 millióra mérséklődött.

A külső HDD-k iránt várhatóan még jó darabig fennmaradhat a jelenlegihez hasonló, nagyjából 100 millió darabos érdeklődés. A kategóriában 2015 óta nem tapasztalt számottevő csökkenést a Nidec, sőt, tavaly nagyjából ugyanannyi meghajtó talált gazdára, mint három évvel korábban. A gyártó rövidtávon sem vár komolyabb visszaesést, 2020-ra mindössze 3 százalékkal mérséklődhetnek az eladások. Végül, de nem utolsó sorban a szórakoztatóelektronikai termékekbe szánt modellek: a Nidec szerint ezeknek még bőven van keresnivalójuk a piacon, bár az egyértelmű csökkenés itt is tetten érhető. Az idei évre 9 százalékos visszaesést vár a cég, amit jövőre egy kisebb, nagyjából 3 százalékos mérséklődés követhet. Ennek oka ugyancsak a NAND chipek határozott ármérséklődésére vezethető vissza, minek okán egyre több termékbe kerül HDD helyett valamilyen flash-alapú háttértár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról