Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 6. 09:50

Még több és még jobb memóriákat gyárthat az SK Hynix

Elkészült az SK Hynix kínai üzemének bővítése, amely hosszabb távon akár ármérséklődést is hozhat a memóriapiacon.

Befejezte kínai DRAM-üzemének bővítését az SK Hynix. A dél-koreai vállalat ezzel a közel milliárdos, átszámítva nagyjából 820 millió dolláros beruházással a Vuhsziban 2006-ban megnyitott gyárkomplexumának kapacitását tolta ki a dél-koreai vállalat. Ennek hála a gyártó folytathatja a kisebb csíkszélességű, még nagyobb kapacitássűrűséget biztosító technológiák bevezetését. A Kínában található üzem kiemelt fontossággal bír a cég számára, az ugyanis a teljes DRAM gyártókapacitás nagyjából felét adja.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A bővítés legfőbb okát a fejlettebb technológiák adják, 20 nanométer alatt ugyanis jelentősen nő a komplexitás, ami újabb lépcsőket iktat be a gyártási folyamatba. Az ehhez szükséges eszközöknek helyet kell biztosítani, ami további szabad terület híján a gyártókapacitás csökkenését eredményezheti. Ezért a kínai üzem bővítése a tisztaszoba területének növelését célozta, amelynek munkálatait 2017 júliusában kezdte el a vállalat, tavaly novemberben pedig már a felszerelés telepítését végezhette az SK Hynix.

skhynix_c2f

Az új egységet a korábban felhúzott üzem mintájára C2F névre keresztelte a vállalat. A kvázi kiegészítőként szolgáló egység 58 000 négyzetméteres területet foglal el, amely nem sokkal marad el a 2006-ban felépített gyár értékétől. Az SK Hynix megjegyezte, hogy bár a termelés már megindult, az üzem kihasználtsága még nem teljes, a kapacitás növeléséhez szükséges további berendezések telepítéséről rugalmasan, a piac alakulásának megfelelően dönt majd a vezetés. Kang Young Soo, a Vuhsziban található komplexum vezetője elmondta, hogy a bővítéssel biztosítottá vált az SK Hynix közép- és hosszútávú versenyképessége. A szakember továbbá megjegyezte, hogy a hatékonyság jegyében és a C2 és C2F gyárakat egyetlen nagy egységként üzemeltetik majd.

A gyárigazgató arról nem beszélt, hogy vállalata pontosan milyen DRAM-okat termel majd az új egységben. Nincs kizárva, hogy itt készülnek majd az első DDR5-ös termékek, amelyek termelését várhatón jövőre indítja be az SK Hynix. A dél-koreai memóriagyártó adatai alapján viszonylag nagy lapkaterületű lesz az első generációs fejlesztés, amely viszont ezért cserébe kapacitásban rádupláz az elterjedt DDR4-es megoldásokra. A vállalat első körben egy 16 gigabites (2 gigabájt) fejlesztéssel készül, szemben a DDR4-ek sztenderdnek számító 8 gigabitjével. Jó hír, hogy ez a korábbinál nagyobb kapacitássűrűséget jelent, melynek hála könnyebben kordában tarthatóak a gyártási költségek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról