Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 3. 13:35

Tovább érik a PyTorch, itt az 1.1-es verzió

A Facebook gépi tanulási platformjának legújabb kiadása az F8-on mutatkozott be, számos újdonsággal, többek között TensorBoard támogatással a zsebében.

Lerántotta a leplet PyTorch deep learning platformjának legújabb, 1.1-es kiadásáról a Facebook, a vállalat idei F8 fejlesztői konferenciáján. A nyílt forrású eszközként 2017-ben debütált megoldás tempósan fejlődik, a cég annak 1.0-s verzióját tavaly decemberben mutatta be.

A Facebook szerint a megoldást már számos területen használják, a fordítási szolgáltatásoktól a gépi látáson, párbeszédalapú interfészeken és gyógyszerészeti kutatásokon át egészen az önvezető autókban használt technológiákig és a gyártási folyamatok optimalizálásáig. Ezzel párhuzamosan a PyTorch köré épülő közösség is szépen növekszik, és a platform már többek között a Stanford, UC Berkeley és Caltech egyetemeken is alapvető elemét képezi a gépi tanulásra foglalkozó képzéseknek. A VentureBeat szerint egyébként mára világszerte 31 millió fejlesztő használja a megoldást.

A PyTorch 1.1 több újítást is hoz, kezdve a jobb teljesítménnyel, illetve új modellértelmező és -vizualizációs eszközökkel, továbbá egy sor friss API-val. Az egyik legfontosabb újdonság a TensorBoard támogatása: a PyTorch 1.1 már natívan támogatja a vizualizációkat és a modell debuggingot is az alkalmazáscsomaggal, a betanítási műveletek és gráfok vizsgálatára és értelmezésére. A Facebook a JIT compileren is faragott, a cég szerint az átesett egy sor bugjavításon, illetve a TorchScript terén is új képességekkel egészült ki, mint a dictionaryk, illetve felhasználói osztályok támogatása. A frissítés az elosztott betanítás során is jobb teljesítményt ígér, lehetőség van egyes modellek megosztására több GPU között, akár DDP (Distributed Data Parrallel) használata mellett.

A vállalat továbbá megnyitja több belső használatú eszközének forráskódját, egyebek mellett az Ax és a BoTorch is szabadon használható lesz a fejlesztők számára. A BoTorch egy PyTorch-ra építő kutatási keretrendszer, amely a különböző black-box megoldások optimalizációját szolgálja. Az ugyancsak frissen megnyitott Ax egy olyan gépi tanulási platform, amelyet a cég különböző adaptív kísérletek kezelésére fejlesztett. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a fejlesztők és mérnökök kiterjedt konfigurációs tereket vizsgálhassanak meg a különböző gépi tanulási modellek, infrastruktúrák hatékonyabbá tételére. De szintén frissen debütál a PyTorch-BigGraph, vagy röviden PBG is - egy elosztott rendszerről van szó, kifejezetten a nagyméretű, akár több milliárd entitással rendelkező gráfokkal való embedding feladatokhoz.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindezek mellett a rendszer a Google AI Platform Notebooks szolgáltatása felé is megnyitja kapuit. Utóbbi egy a Google Cloud Platform zászlaja alatt működő JupyterLab szolgáltatás, amellyel az adattudósok egyszerűen hozhatnak létre JupyterLabet futtató virtuális gépeket, amelyeken a legújabb PyTorch előre telepítve megtalálható. A megoldás továbbá egy sor szoros GCP integrációt is tartalmaz, a BigQuerytől a Cloud Dataprocon és Cloud Dataflow-n át az AI Factoryig.

A Facebook az új PyTorch kiadással párhuzamosan egy szponzorált Udacity képzést is indít, amely a vállalat által tavaly létrehozott Deep Learning bevezetőképzésre épít. Az online tanfolyam egyebek mellett olyan témákat vizsgál majd, mint az AI adatvédelmi oldalai. A PyTorch 1.1 iránt érdeklődőknek érdemes felkeresni a projekt weboldalát, ahol a vállalat útmutatót is közzétett a platform használatához.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.