Szerző: Koi Tamás

2019. április 30. 15:40

Sokat változott az informatikai felhő megítélése

A Magyarországon működő nagyvállalatok körében egyre népszerűbbek a felhőszolgáltatások és a munkaerőhiány közepette is egyre nagyobb az igény a mobil munkavégzésre, az AI-ről viszont szinte semmit nem tudnak a döntéshozók - többek közt ez derül ki a Microsoft megbízásából készült, frissen megjelent felhőkutatásából

Míg korábban leginkább az ismeretek hiányából eredő bizonytalanság és félelem jellemezte a felhőszolgáltatások kapcsán a magyarországi nagyvállalati vezetőket, üzleti döntéshozókat, addig mára fordulni látszik a kocka, egyre több vezető gondolja úgy, hogy az üzleti folyamatok megkerülhetetlen részei ezek a rendszerek - derül ki egy a Microsoft megbízásából a Bell Research által készített márciusi kutatásból. A kutatás eredményeit Christopher Mattheisen, a Microsoft Magyarország februárban kinevezett ügyvezető igazgatója ismertette egy keddi sajtótájékoztató alkalmával.

A céges informatikai háttérrendszerek távoli elérése ma már szinte minden magyar nagyvállalat számára trivialitás, a frissen publikált kutatás szerint legalábbis a cégek 88%-ánál okostelefonokon keresztül is elérhetők bizonyos rendszerek, alkalmazások. A mobilitás iránti igény a PC-s kliensek esetén is fokozottan jelentkezik, a megkérdezett cégek sorra cserélik le asztali munkaállomásaikat notebookokra, amit többek közt az egyre hangsúlyosabbá váló távmunka is elősegít. Érdekesség, hogy a felmérés tanúsága szerint még azok a cégvezetők is kiterjedten használnak pl. otthoni felhőszolgáltatásokat, akik kategorikusan elutasítják a vállalati felhő alkalmazását, egy részük azonban nem is tud erről.

mscloud

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 2019-es felhőkutatás egyik legfontosabb eredménye, hogy Magyarországon is megtörtént az asztali munkaállomások, mint munkakörnyezet trónfosztása! Ez a folyamat zajlik például az olyan nagyvállalatoknál is, mint a MOL, ahol hat hónap alatt több ezer dolgozó állt át a virtuális és mobil munkakörnyezetre” – mondta el a mai sajtóbeszélgetésen a Microsoft Magyarország ügyvezetője. 

Érdekesség, hogy a Magyarországon is jelen lévő multinacionális nagyvállalatok körében az anyacégek rendszerkövetelményei kevésbé befolyásoló tényezők, a cégek alig több mint fele (53%-uk) veszi figyelembe ezt az informatikai fejlesztések során. Ennél lényegesebb szempont a belső működés javítása és a versenyképesség fokozása, mely a magyar nagyvállalatok 74%-ánál vezetett vagy vezet a fejlesztésekhez. A kutatás arra is rámutat, hogy a vállalatok kétharmadánál a szakmai szempontok nagyobb hangsúllyal érvényesülnek, mint az anyagiak, a megkérdezett vezetők ma már szinte egyáltalán nem kérdőjelezik meg a felhőszolgáltatások pénzügyi megtérülését és szakmai indokoltságát.

A Microsoft szerint mindez az a javuló tájékozottságnak köszönhető, hiszen míg korábban a vezetők a magas költségektől, a technológiai függéstől és az internetkapcsolat fennakadásaitól tartottak leginkább, az idei kutatásból egyértelműen az látszik, hogy a felhőt megismerő üzleti döntéshozók épp ezeket a faktorokat emelik ki előnyként. Vagyis az új általános vélekedés szerint a felhő biztonságos, rugalmas és rendelkezésre állása jobb, mint a lokális IT-megoldásoké.

Ezzel szemben a különféle AI-alapú megoldások kapcsán szinte teljes a homály a nagyvállalati vezetők körében - mutat rá a Microsoft. A cégvezetők legjobb esetben is csupán félinformációkkal rendelkeznek a mesterséges intelligencia mibenlétéről, amit jól leír, hogy az üzleti döntéshozók általános vélekedése szerint az AI valójában semmilyen üzleti problémára nem jelent választ. "Az üzleti területek számára ezért az AI-t meg kell tölteni konkrét üzleti tartalommal: bemutatni megoldott problémákat, elért üzleti előnyöket” – mondta a kutatás kapcsán Bábel Gabriella a Microsoft nagyvállalati üzletágvezetője.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról