Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Budapesten is indul az elektromos rollermegosztó

Koi Tamás, 2019. április 30. 10:53

Villanyautó és elektromos robogó után mostantól elektromos rollert is lehet bérelni Budapesten. Megérkezett a Lime közösségi rollermegosztó, a budapesti városvezetés által koordinált, Európai Unió által támogatott projektben.

Budapestre érkezett a Lime nevű közösségi elektromos rollermegosztó szolgáltatás, mely az autós (Greengo és MOL Limo) valamint robogós (Blinkee) megoldásokhoz hasonlóan, percdíjas alapon ad lehetőséget arra, hogy a regisztrált felhasználók időszakosan igénybe vegyék a rollert, mint közlekedési eszközt a főváros egyes területein. A Lime egyelőre tesztüzemben működik, kezdetben kétszáz rollerrel, az Európai Unió által támogatott Cities4People K+F keretében.

A K+F projekt kijelölt területe Budapesten magában foglalja a Duna-part Batthyány tér és Műegyetem rakpart közötti budai szakaszát. A Lime elektromos rollerjei számára kijelölt szektor a budai Duna-part mentén Lágymányostól az ELTE és BME kampuszát is felölelve a Móricz Zsigmond körtérig tart, a pesti oldalon pedig a Szabadság hídon átívelve a Vámház körúttól a Kálvin térig, magában foglalva a Corvinus Egyetem kampuszát, egészen a Boráros térig. 

limeroller

A bérlők természetesen kivihetik a fenti területről a rollereket, de bérlést lezárni csak a megadott zónában lehet. Érdemes emellett figyelniük a bérlőknek arra, hogy az elektromos robogók használatára több budapesti kerületben is speciális szabályok vonatkoznak, így a Budavári Önkormányzat és Belváros-Lipótváros önkormányzata is tiltja az elektromos hajtású járművek használatát a kizárólag gyalogosforgalom számára kijelölt területeken, jellemzően a sétálóutcákban. Aligha véletlen, hogy ezek a területek teljesen kimaradtak a kezdeti zónából, és kérdéses, hogy valaha bekerülnek-e.

A felhasználók a bérlést - más hasonló szolgáltatásokkal megegyezően - okostelefonos appon keresztül indíthatják, amelynek segítségével megkereshetik a hozzájuk legközelebbi rollert, és egy gombnyomással feloldhatják azt. Amikor az utazás befejeződött, a rollerezők az applikáció utasításait követve egyszerűen megállítják a járművet és biztonságosan leparkolnak vele. A rollerek egyszeri kioldási költsége 250 Ft, a használat percdíja pedig 50 forint. Fontos különbség az eddigi járműmegosztó szolgáltatásokhoz képest, hogy a Lime egyenlegfeltöltős rendszert használ, az egyenleg minimum 2500, maximum 7500 forinttal tölthető fel - a nagyobb összegű feltöltésért kupon jár. A rollerek töltéséről ez esetben is az üzemeltető csapat gondoskodik.

A szolgáltatás igénybe vétele természetesen regisztrációhoz kötött, mely az applikáción keresztül, e-mail cím és telefonszám megadását követően végezhető el. A szolgáltatás világszerte több mint száz városban vehető igénybe.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.