Szerző: Hlács Ferenc

2019. április 12. 10:30

Béta címke alatt már elérhető a Google+ vállalati utódja

A Google Currents a nyugdíjazott céges közösségi szolgáltatás alapjain, új funkciókkal érkezik.

Átrajzolta nagyvállalati közösségi alkalmazását a Google, a G Suite fegyvertárának legújabb, egyelőre béta verzióban elérhető tagja Currents névre hallgat, és a szervezeteken belüli kommunikációt hivatott elősegíteni. A szolgáltatás nem a nulláról íródott, az a nyugdíjba vonult Google+ vállalati kiadásának kódbázisára épít - és értelemszerűen a cég kivezetett közösségi megoldását váltja a portfólióban. Ezzel a keresőóriás egyebek mellett a Facebook Workplace, illetve a Microsoft Teams ellen indul hadba - de valamelyest a cég vállalati chatalkalmazása, a Hangouts Chat territóriumába is belóg, noha utóbbi inkább a Slackhez hasonló riválisokkal próbál versenyezni. A Google mindenesetre a Currentsszel nem egyszerűen egy átcímkézett Google+-szal akarja kiszúrni a felhasználók szemét, a szolgáltatás valamelyest átalakított felületet, és egy sor új funkciót is kapott.

A megoldásban természetesen megtalálható az előd, illetve a hasonló szolgáltatások ismert funkciópalettája is, abban lehetőség van különböző posztokat létrehozni, azokat megfelelő címkékkel ellátni, alattuk pedig a felhasználók hozzászólásokat, visszajelzéseket hagyhatnak és kérdéseket is feltehetnek. A Google ugyanakkor igyekszik az egyéni felhasználók számára is jobb rálátást adni az egyes posztok utóéletére, a cég lehetővé teszi, bárki kövesse a posztjaihoz tartozó analitikákat. A szolgáltatást használó szervezetek vezetősége a Currentsben kiemelt jogosultságokat kap, posztjait lehetőség van kiemelni a hírfolyamban, hogy egész biztosan eljusson a cég minden alkalmazottjához.

googcurrents

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A többi poszt esetében a Google igyekszik úgy rendezni a tartalmakat, hogy minden dolgozó a saját feladatához releváns tartalmakat lássa elsőként, de a címkéknek hála lehetőség van keresni is a kiírások között. Noha a Currents hírfolyamát a vállalat alapértelmezetten relevancia szerint rendezi, igény szerint lehetőség van időrendi sorrendbe is állítani a posztokat. A rendszergazdák továbbá egyedi hírfolyamokat is létrehozhatnak dolgozók bizonyos csoportjainak, az azokat célzó tartalmak számára. A Google egy új szerepet is létrehoz a Content Administrator formájában, aki kifejezetten a tartalomkezelésért felel, a címkék menedzselésétől a vezetők kijelölésén át a felhasználói szokások követéséig.

A Currents bétája már él, ahhoz az érdeklődők a Google kapcsolódó blogposztjában megjelölt email címen kérhetnek hozzáférést.  A cég az eddig Google+-ban tárolt vállalati adatokat automatikusan átviszi a Currents felületére, ha az érdeklődő csapat feliratkozik a bétára.

a címlapról