Szerző: Habók Lilla

2019. április 10. 08:43

Office 365 integrációkkal bővített a Slack

Több újdonsággal is készült a Slack az Office 365 felhasználóinak, hogy ne a microsoftos Teamst válasszák csevegős platformként. Egyebek közt új Outlook naptárkiegészítő és levelezős alkalmazás készült, valamint az Office fájlok előnézeti képe is elérhetővé vált a Slackből.

Sokkal mélyebb integrációt kínál mostantól a Slack a Microsoft Office 365 felhasználóknak, hogy ne kelljen a különböző szolgáltatások közt folyamatosan váltogatniuk. A csevegős-kollaborációs szolgáltatásból eddig is elérhető volt a OneDrive és az Azure Active Directory, de most a OneDrive frissítése mellett új Outlook és Office kiegészítő is készült.

Így a Slack most már a beépített vállalati eszközöknek olyan palettáját nyújtja a felhasználóinak, amilyet semelyik konkurens megoldás nem tud, mivel az Office 365 például a Dropbox, a G Suite és a Zoom videokonferenciás eszköz integrációinak sorába csatlakozott. A világosnak látszó cél eléréséhez pedig a céget a tavaly felvásárolt, integrációs megoldásokban elég erős Astro segítette hozzá. A startuptól a Slack projektmenedzsment igazgatójává átigazolt Andy Pflaum szerint az Astro felvásárlásának célja elsősorban a Google vagy a Microsoft produktivitást segítő eszközeinek integrációja volt, méghozzá főleg az email, naptár, fájlmegosztás és hívás funkcióké.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A mostani bejelentés egyik fontos eleme az Outlook naptárintegráció, amely értesítést küld Slacken az új eseményekről. A naptárbejegyzéseket egy kattintással el lehet fogadni vagy elutasítani, de a rendszer a programütközéseket is jelzi. Ezenkívül a felhasználó beállíthatja, hogy a Slack automatikusan figyelje az Outlook naptárát, és az alapján állítsa át a státuszát a csevegős platformon, hogy például megbeszélés vagy vakáció közben ne zavarják kérdésekkel. Másrészt pedig az Outlook email integráció segítségével a postafiókba érkező levelet akár a csatolmányaival együtt, közvetlen továbbítani lehet egy Slack beszélgetésbe (egy személynek és egy csatornára is), amire korábban csak másik appon keresztül volt lehetőség - ez a megoldás egyébként a Gmaillel kapcsolatban már elérhető egy ideje.

slack_outlook_naptarintegracio

A frissített OneDrive app segítségével a felhasználók a beszélgetésekbe könnyedén csatolhatnak a felhős tárhelyükön meglévő fájlokat - hasonlóan a korábbi Dropbox és Google Drive integrációhoz. Ezenkívül pedig a Slackben mostantól az Office fájlok előnézeti képe is elérhető, köztük a Word dokumentumok, az Excel táblázatok és a PowerPoint diák betekintőképei. Azaz a felhasználók az adott fájl megnyitása nélkül is végigpörgethetik annak tartalmát közvetlen a Slack felületéről. Ez egyelőre a OneDrive fájlokkal kapcsolatban még nem érhető el, de a cég már felvette a feladatot a célok közé.

A konkurens funkcióival jut előrébb

A két cég valójában szoros versenytársa egymásnak, hiszen a microsoftos Teams egyértelműen a vállalati felhasználókat célozza és ingyenes verziójával a konzumer réteg felé kacsingat, míg a Slack a felhasználói bázisát szeretné kibővíteni a céges felhasználókkal. A Slack számára viszont a terjeszkedés egyik kulcsát jelentik az ehhez hasonló integrációk elvégzése, amelyet jelen esetben nem is a Microsoft pertnerségével, hanem főleg nyilvános API-kon keresztül végzett.

A jelek szerint a vállalat felismerte, hogy a vállalati felhasználók egy része ragaszkodik ugyan az Office 365 szolgáltatáshoz, de nyitott arra, hogy a Teams helyett a Slack platformját vegye igénybe az együttműködésre. Ráadásul a Microsoft szolgáltatásain kívül rengeteg más vállalati eszköz elérhető már a Slack felületéről, és az integrációk sokasága valódi versenyelőnyt jelenthet a cégnek a konkurensekhez képest.

a címlapról