Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 5. 17:04

Az új Xeon D processzorok is megérkeztek

Az új Xeon D processzorok is megérkeztek, melyeket elsősorban hálózati eszközökbe és középkategóriás tárolókba szán az Intel.

A héten leleplezett adatközpontos termékek részeként mutatkozott be az elsősorban ugyancsak vállalati felhasználásra szánt új Xeon D széria. A tavaly megjelent, Skylake-SP magokat kínáló D-2100-as szériával ellentétben a napokban bejelentett D-1600 a lassan 4 éves D-1500 frissítése. Ennek értelmében maradtak a Broadwell processzormagok, de a korábbinál némileg magasabb órajellel. A memória maximális kapacitása nem változott, típustól függően maradt a 128/64 gigabájt, miközben már a DDR4-2400 szabványú DIMM-ek is támogatottak.

A D-1600-as sorozat tehát a legnagyobb jóindulattal is csak ráncfelvarrásnak tekinthető. Az órajeleket azonban számottevően megnövelte az Intel, a nyolcmagos csúcsmodell Xeon D-1653N alapfrekvenciája 2,8, turbója pedig 3,1 GHz, amely 15-21 százalékkal múlja fel a közvetlen előd D-1553N értékeit. A növekedést ráadásul változatlan, 65 wattos TDP mellett érte el a chipgyártó, hála az elmúlt években (jobb híján) tovább fejlesztett 14 nanométernek.

xeon_d_1600

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Intel egyébként összesen nyolc modellt jelentett be, melyek magszáma 2 és 8, TDP értéke pedig 27 és 65 watt között skálázódik. A termékek fele (az "N" jelölésűek) támogatja a Quick-Assist technológiát, amely egyes hálózati műveletek (pl. titkosítás és tömörítés) gyorsításáért felel. A paletta alját jelentő, 200 dolláros ársáv alatti Xeon D-1622 és D1602 modelleken kívül a többi processzor négy darab integrált 10 gigabites Ethernet vezérlőt is kínál, amelyek kiaknázásról a platformra építő OEM gyártó dönthet.

A D-1600-as sorozat a tavaly bemutatott D-2100 alá sorakozik be, az új processzorokkal a Cascade Lake Xeonok és az Atom-magos szerverprocesszorok közötti rést igyekszik kitölteni az Intel. A célpiac továbbra is elsősorban az edge hálózati eszközöket, a középkategóriás tárolókat (SAN/NAS/warm storage), illetve a kifejezetten helytakarékos kiszolgálókat jelenti.

a címlapról