Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 05. 17:04:00

Az új Xeon D processzorok is megérkeztek

Az új Xeon D processzorok is megérkeztek, melyeket elsősorban hálózati eszközökbe és középkategóriás tárolókba szán az Intel.

A héten leleplezett adatközpontos termékek részeként mutatkozott be az elsősorban ugyancsak vállalati felhasználásra szánt új Xeon D széria. A tavaly megjelent, Skylake-SP magokat kínáló D-2100-as szériával ellentétben a napokban bejelentett D-1600 a lassan 4 éves D-1500 frissítése. Ennek értelmében maradtak a Broadwell processzormagok, de a korábbinál némileg magasabb órajellel. A memória maximális kapacitása nem változott, típustól függően maradt a 128/64 gigabájt, miközben már a DDR4-2400 szabványú DIMM-ek is támogatottak.

A D-1600-as sorozat tehát a legnagyobb jóindulattal is csak ráncfelvarrásnak tekinthető. Az órajeleket azonban számottevően megnövelte az Intel, a nyolcmagos csúcsmodell Xeon D-1653N alapfrekvenciája 2,8, turbója pedig 3,1 GHz, amely 15-21 százalékkal múlja fel a közvetlen előd D-1553N értékeit. A növekedést ráadásul változatlan, 65 wattos TDP mellett érte el a chipgyártó, hála az elmúlt években (jobb híján) tovább fejlesztett 14 nanométernek.

xeon_d_1600

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az Intel egyébként összesen nyolc modellt jelentett be, melyek magszáma 2 és 8, TDP értéke pedig 27 és 65 watt között skálázódik. A termékek fele (az "N" jelölésűek) támogatja a Quick-Assist technológiát, amely egyes hálózati műveletek (pl. titkosítás és tömörítés) gyorsításáért felel. A paletta alját jelentő, 200 dolláros ársáv alatti Xeon D-1622 és D1602 modelleken kívül a többi processzor négy darab integrált 10 gigabites Ethernet vezérlőt is kínál, amelyek kiaknázásról a platformra építő OEM gyártó dönthet.

A D-1600-as sorozat a tavaly bemutatott D-2100 alá sorakozik be, az új processzorokkal a Cascade Lake Xeonok és az Atom-magos szerverprocesszorok közötti rést igyekszik kitölteni az Intel. A célpiac továbbra is elsősorban az edge hálózati eszközöket, a középkategóriás tárolókat (SAN/NAS/warm storage), illetve a kifejezetten helytakarékos kiszolgálókat jelenti.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 16:48

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.