Szerző: Hlács Ferenc

2019. április 3. 09:51

A középszintre hoz kijelzőbe ütött kamerát a Nokia

A HMD Global új, Nokia X71 modellje trendi dizájnnal és hosszanfriss Androiddal a fedélzetén érkezik - ráadásul nem is horror áron.

A középkategóriába is gyorsan utat találtak az idei év egyik fő okostelefonos dizájntrendjének számító, kijelzőbe ütött előlapi kamerák: a HMD Global bejelentette legújabb Nokia modelljét, az X71-et, amellyel a brand zászlaja alatt először találkozhatunk hasonló konstrukcióval.

Az X71 kameráját a gyártó egy 6,39 hüvelykes, 1080x2316 pixel felbontású IPS kijelzőbe fúrta, amelyet a formatervtől megszokott módon rendkívül vékony kijelzőkávák öveznek, a perem csak alul lett kicsit vastagabb. Kimondottan a középszintet célzó eszközről van szó, ezt tükrözi a készülékben dolgozó hardver is, a telefont egy Qualcomm Snapdragon 660 chip hajtja, 4 darab 2,2 gigahertzes, illetve ugyancsak négy, 1,8 gigahertzre tekert Kryo 260 maggal. A processzor mellé takaros 6 gigabájt RAM, illetve 128 gigabájt tárterület jutott, ez utóbbit lehetőség van microSD kártyával akár további 256 gigabájttal is megtoldani.

nokiax71

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A középmezőnyben még egy kicsit várni kell a kijelzők alá bújtatott ujjlenyomat-olvasók szélesebb körű elterjedésére, a szenzor a Nokia X71-en a hátlapra került. Ha pedig már a hátoldalon járunk, azt ennél a modellnél nem lyuggatta úgy szitává a gyártó, mint a zászlóvivő Nokia 9 Pureview esetében, az X71 hátlapján mára szinte konzervatívnak mondható függőleges elrendezésben három kamera figyel. A sort a derekas, 48 megapixeles fő kamera nyitja, amely mellé a cég egy 8 megapixeles, ultraszéles látószögű szenzort is hozzácsapott. A harmadik kamera egy 5 megapixeles mélységérzékelő. A kijelzőbe fúrt előlapi szenzor felbontása 16 megapixel.

Az eszközben egy 3500 mAh kapacitású akku található, illetve a gyártó a készülékekről sokak bánatára egyre inkább kikopó, 3,5 milliméteres fejhallgató jacknek is szorított rajta helyet. A készülék komoly erőssége továbbá, hogy akárcsak a brand más modelljei, az X71 is megkapja az Android One plecsnit. Ennek megfelelően a jelenleg elérhető legfrissebb, Androdid 9 Pie rendszerrel érkezik, a gyártó pedig a Google-lel karöltve legalább két évig garantálja számára a verziófrissítéseket, továbbá legalább három évig a biztonsági frissítéseket is. A készülék várhatóan április végén kerül piacra, első blikkre kifejezetten barátságos, bruttó 345 euró környéki áron.

a címlapról