Szerző: Asztalos Olivér

2019. április 2. 14:25

Újabb memória áremelkedés érkezhet az év második felében

Célszerű nyár elejéig kipipálni az esetleges memóriavásárlásokat. Egy iparági szereplő szerint ugyanis az év második fele áremelkedést hozhat.

Bő egy éves mérséklődést követően ismét megindulhatnak felfele a memóriaárak - közli a Digitimes. A tajvani székhelyű magazin a ROM chipek gyártásával foglalkozó Macronix International elnökét, Miin Wut szólaltatta meg. A veterán szakember szerint nyár végétől számottevően megnő az igény a DRAM-okra, illetve az arra épülő különféle termékekre, amelyhez a memóriagyártók számára kedvező makroökonómiai viszonyok társulhatnak. Wu a másik manapság leginkább keresett memóriatípusra, a NAND-ra is kitért, amelynek árazása a szakember szerint tovább mérséklődhet az év hátralevő részében.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A még 2016 őszén nagy lendülettel megindult memória áremelkedés stabilan kitartott egészen 2017 végéig, melynek hatására a szélsőséges példát jelentő konzumer, kiskereskedelmi memóriamodulok ára nagyjából 80-90 százalékkal ugrott meg. A memóriagyártók természetesen kitörő örömmel fogadták a tendenciát, melynek hála például a Micron nyeresége 55-60 százalékkal lőtt ki. Természetesen a másik oldal, vagyis a vásárlóközönség már sokkal kevésbé élvezte az olykor töretlennek látszott áremelkedést, mely más, DRAM-ot nagyobb mennyiségben alkalmazó termékek (pl. videokártyák) árcéduláira is jól láthatóan rányomta bélyegét.

ddr4_module

A tendencia végül csak valamikor az idei év első negyedévében fordult meg, ekkor kezdett enyhén csökkenni a memóriák ára, elsősorban a szezonális hatások, illetve a kereslet növekedésének fokozatos mérséklődése miatt. A Kína által indított vizsgálatnak egyelőre nincs egyértelmű hatása az árak alakulására, nem úgy, mint az Intel kapacitásproblémájának. A processzorgyártó háza tájáról még szeptemberben röppentek fel pletykák, melyek szerint képtelen kellő mennyiségű CPU-t szállítani. Kevesebb központi egység pedig kevesebb eladott PC-t és szervert, nem utolsó sorban pedig kevesebb értékesített memóriát jelent. Az előzetes várakozások alapján az Intel a második félévre megoldja a problémát, ami szintén hozzájárulhat az árak növekedéséhez.

Egyelőre úgy fest, a NAND-ok, illetve az arra épülő SSD-k már most is történelmi mélyponton lévő árát inkább még lejjebb tornászhatja az év második fele. A DigiTimes korábbi híre alapján ennek oka most is a túltermelésben keresendő. A 64 rétegű 3D NAND-ok gyártását mindegyik piaci szereplő sikerrel futtatta fel a tavalyi évben, azóta pedig már a további nagyjából 50 százalékos kapacitássűrűséggel kecsegtető 96 rétegű chipek termelése is beindult. A megnövekedett kínálatot azonban nem képes lekövetni a piac, az igények továbbra is alulmúlják a korábbi elvárásokat.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról