Szerző: Hlács Ferenc

2019. március 29. 11:30

Vállalati célra is megnyitja az Alexa alkalmazássablonjait az Amazon

Az Alexa for Business Blueprintsszel kódolás nélkül készíthetők és tehetők közzé a vállalati Alexa skillek - legalábbis ha a rendszergazda is úgy akarja.

Tovább robog az Alexa a vállalati felhasználók irányába: az Amazon bejelentette, virtuális asszisztense új blueprintekkel, azaz alkalmazássablonokkal egészül ki, amelyekkel kifejezetten vállalati környezetben hozhatók létre különböző Alexa-skillek, kódolás nélkül, az adott cég igényeinek megfelelően.

A konzumer szegmenst célzó Alexa Blueprints egy szűk évvel ezelőtt, tavaly áprilisban mutatkozott be, a koncepció célja, hogy a felhasználók fejlesztői tudás nélkül, egyszerűen hozhassanak létre hangalapú appokat - a felkínált sablonok között akkor egyebek mellett személyre szabható kvízek, illetve vendégek számára az adott lakáshoz kérhető útmutatók szerepeltek. Idén év elején a vállalat már elkezdte szélesíteni a sablonok elérhetőségét, azokat különböző márkák, kiadók, cégek felé is elérhetővé tette, noha a belső, vállalati használatra szánt Alexa Blueprints megoldások továbbra is hiányoztak a palettáról.

amznalexabusinessblueprints

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Nem kellett azonban sokat várni, hogy a cég ezt a hézagot is feltöltse, a céges felhasználókat célzó sablonok már most használatba vehetők. A céges felhasználók az adott vállalat Alexa for Business adminisztrátorától kapott linken keresztül juthatnak az Alexa vállalati sablonokat tartalmazó felületére. Itt aztán igény szerint létrehozhatják, valamint tesztelhetik is a kívánt skillt, majd továbbíthatják azt publikálásra. Persze az éles használathoz a cég rendszergazdájának jóváhagyására is szükség van, aki ha megfelelőnek találja az adott skillt, a vállalaton belül kezelt összes Alexával szerelt eszközön elérhetővé teheti azt.

Az Amazon a szegmensben olyan sablonokkal indít, mint a Business Q&A, amelyben az adott céggel kapcsolatos gyakori kérdésekre állíthatók be válaszok, vagy az Onboard Guide, amely a vállalatokhoz frissen érkező alkalmazottaknak jöhet jól, és olyan információkkal tölthető fel, mint például a különböző csapatok irodái, mosdók, konyha helye az adott irodaházban. Akárcsak a konzumer sablonok esetében, itt sincs szükség semmilyen fejlesztői ismeretre az új skillek létrehozásához. A vállalat szerint első körben "több tucat" vállalati skillt tesz elérhetővé, a listát pedig a következőkben folyamatosan bővíti majd. Az Alexa for Busines Blueprints jelenleg csak az Egyesült Államokban működő cégek számára érhető el, arról az Amazon egyelőre hallgat, mikor tervezi a szolgáltatás bővítését.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról