Szerző: Asztalos Olivér

2019. március 27. 09:00

Hazánk felé menetelnek a Lenovo legújabb légiósai

Dedikált eseményen mutatta be a hazai sajtónak legújabb gamer notebookjait a Lenovo.

Az elsősorban személyi számítógépekkel foglalkozó gyártó budapesti sajtórendezvényén a Legion széria két új tagját, a 17 hüvelykes Y740-et, illetve a 15 hüvelykes Y540-et lehetett testközelből is szemügyre venni. A két modellbe az aktuális csúcshardvert, vagyis az Intel jelenleg elérhető valamely felsőkategóriás processzora, illetve az Nvidia hasonlóan pozicionált egyik új GeForce videokártyája kerülhet be.

A vasat tehát kevés kritika érheti. Az Y740 modellekbe akár 32 gigabájt, 2666 megahertzes DDR4 RAM, illetve igény szerint 512 gigabájtos M.2 SSD és/vagy 2 terabájtos merevlemez pakolható. A központi egység szerepét akár a a hatmagos Intel Core i7-8750H is betöltheti, amelynek alapórajele 2,2, maximális turbója 4,1 GHz. A gépek természetesen dedikált grafikával érkeznek. Ez a legszerényebb kiépítés mellett a GeForce RTX 2060-at jelenti, amely helyett igény szerint GeForce RTX 2070 Max-Q vagy RTX 2080 Max-Q VGA-t is választhat a vásárló. Mindkét eszköz elérhető továbbá 144 hertzes, G-Sync támogatással szerelt Full HD kijelzővel, 300 nites fényerő mellett.

Lenovo_Legion_Y740

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Legion Y540 processzor és a memória szempontjából egyezik 17-es rokonával. Az első fontos különbséget a videokártya háza táján kell keresni, ahol mindössze egy modellre, az RTX 2060-ra korlátozódnak a lehetőséget, habár a beépített kijelző Full HD felbontását vélhetően ez a GPU is képes kiszolgálni. Az Y740-hez képest ugyancsak korlátozás, hogy SSD és HDD egyidőben nem építhető a gépbe, így bizonyos esetekben kompromisszumra kényszerülhet a tulajdonos. A kisebb méret és a helyenként szerényebb lehetőségek természetesen a gép méreteiben és tömegében is visszaköszönnek. A kisebb készülék 19,95 milliméter vékony és 2,2 kilogrammot nyom, miközben a nagyobb modell már 21,95 milliméteres, 2,9 kilóval.

A nagyjából 70 dekagrammos különbség egyik oka az anyaghasználatban keresendő, hisz míg az Y540 háza műanyagból van, addig az Y740 a lényegesen jobb minőségérzetet kínáló alumíniumból épül fel. Az eltérő anyagú készülékházak ellenére a két gép azonos csatlakozópalettával rendelkezik: három hagyományos USB 3.1 Gen2 porttal, egy USB-C Thunderbolt 3 aljzattal, illetve egy HDMI és egy Mini DisplayPort csatlakozóval - mindezek mellett itt már az Ethernet aljzat sem maradt ki a felhozatalból, amellyel rendszerint stabilabb hálózati kapcsolat építhető ki. A 15 hüvelykes kiadásba a gyártó egy 57 Wh-s akkut tett, míg a nagyobb verzió 76 Wh-ból gazdálkodik - utóbbiban egyébként a Dolby Atmos hangrendszer egy mélynyomóval is kiegészül. Pontos hazai árakat egyelőre nem közölt a Lenovo, amely ugyanakkor megjegyezte, hogy a konfigurációk árcédulái a kiépítéstől függően várhatóan nagyjából bruttó 500 000 és 1 000 000 forint között mozognak majd.

Nem csak a 20 éveseké a gamer világ

A legújabb Legion gépek hazai bemutatóján Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a játékosoknak szánt notebookok tervezésénél kiemelt szempont volt a visszafogottabb dizájn. A gyártó kutatása szerint ugyanis a gamerek egy jelentős része munkára is használná az amúgy jellemzően erős hardvert, bizonyos környezetekben pedig szerencsésebb a villogó LED-soroktól és kirívó dizájnelemektől mentes formatervvel megjelenni. A Lenovo szerint az igény jellemzően inkább a régi motorosoknak számító, játékos pályafutásukat még a valamikor 90-es években kezdő réteg felől mutatkozik, amely 30-50 éves korosztály ma már számottevő vásárlóerőt képvisel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról