Szerző: Hlács Ferenc

2019. március 13. 15:19:00

Már készülnek a rajtra a hazai nyílt banki API-k

Küszöbön a nyílt bankolás és az azonnali fizetés - izgalmas évnek nézünk elébe, hogy mennyire, a FinTechShow-n kiderül a piac hazai és nemzetközi szereplőinek tolmácsolásában.

Hazánkban is fontos év az idei, mind a bankok, mind a fintech startupok számára, a pénzügyi szektort ugyanis mindjárt két fontos változás is felrázza: szeptembertől (most már tényleg) életben lép a PSD2 direktíva, és vele elrajtolnak a nyílt banki API-k - de már jóval előtte, júliusban is várható egy lényeges változás, mégpedig az azonnali fizetési rendszer indulása. Bőven van tehát mire felkészülni, a bankoknak pedig már holnaptól sűrűsödnek a teendőik, miután a fizetési számlaadatokhoz hozzáférést biztosító API-k tesztelését az EU-s rendelet értelmében már március 14-étől el kell indítaniuk. Persze akad aki már előre elkészítette a házi feladatot: az MKB már néhány héttel ezelőtt, február végén bejelentette, élesíti nyílt banki platformját és megnyitja banki API-jait az érdeklődő fintech csapatok előtt - a következő hónapokban jó eséllyel másoktól is számíthatunk majd hasonló bejelentésekre. Izgalmas év elé nézünk tehát, a szegmensben megjelenő új lehetőségekről pedig az idei FinTechShow-n első kézből értesülhetünk a hazai és nemzetközi piac fontos szereplőitől.

Akik itthon már bizonyítottak

A nyílt bankolás monetizációs lehetőségeit többek között a szegmensben jól ismert Aggreg8.io boncolgatja majd. A startup vitte el a konferencia tavalyi fődíját, illetve nem utolsó sorban az Aggreg8.io volt az első fintech startup Magyarországon, amely megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét a PSD2-kompatibilis számlainformációs szolgáltatás nyújtására, adataggregátor platformjával. Utóbbi nem csak a hazai bankok ügyféladataihoz ad majd hozzáférést, (természetesen a GDPR betartásával) de akár telkó szolgáltatóknál is bevethető lehet. Az Aggreg8.io csapata áll a Wyze PFM, illetve a FintechBlocks mögött is. Utóbbi szolgáltatás is megér egy említést: a megoldás köztes réteget képez a különböző banki API-k és a fintech termékek között, így utóbbiaknak egységes, egyszerű csatlakozási felületet biztosít a különböző pénzintézetek eltérő rendszereihez. A termék már szintén bizonyított, az MKB fentebb említett nyílt banki platformját is a FintechBlocksszal együttműködve hozta létre.

fintechshow

Idén ősszel mindenesetre jócskán megugrik majd nyílt platformok száma, szeptemberben 40 fizetési számlát vezető hazai pénzintézet nyitja meg API-jait. Nemzetközi szinten persze volt már aki tudott tapasztalatot gyűjteni, ilyen a TransferWise is, amelynek londoni üzletfejlesztési vezetője, Murali V Akella osztja meg, az egyik legismertebb fintech startup tapasztalatait a szegmensben.

Júliustól felpörög a fizetés!

De már az azonnali fizetési rendszer indulására is érdmes melegíteni: a július 1-i rajttal a bankoknak (és a központi elszámolásért felelős GIRO Zrt.-nek) napi 24 órában, minden egyedi, belföldi, tízmillió forint alatti összegű átutalást legfeljebb 5 másodperc alatt kell majd eljuttatnia a kedvezményezett bankszámlájára - az összeg ráadásul azonnal felhasználható kell hogy legyen. Az utalások alapos felpörgetése mellett a rendszerrel lehetőség lesz a címzett mobilszámának, email címének vagy akár adószámának megadásával is fizetést indítani. Az azonnali fizetési rendszer nyújtotta lehetőségekről, illetve a csatlakozás menetéről a hazai azonnali fizetési ökoszisztéma felépítéséről a központi infrastruktúrát szállító dán cég, a Nets alelnöke, Paul Walvik-Joynt beszél majd, az MNB és a GIRO Zrt. szakértői pedig dedikált workshoppal is készülnek, hogy mindenki képbe kerülhessen az új infrastruktúrának köszönhetően megnyíló szolgáltatásfejlesztési lehetőségek kapcsán.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Ha pedig már az MNB-nél járunk, az utóbbi időben az intézet maga is egy sor kezdeményezést indított, amelyből a fintech startupok profitálhatnak, illetve validálhatják saját termékeiket. Ilyen a szabályozói sandbox, amelyben akár több ezres ügyfélkörrel is lehetőség van tesztelni a különböző termékeket az éles rajt előtt, vagy épp a Fintechlab és az Innovation Hub, amelyen keresztül segítséget kaphatnak a jogszabályokban való eligazodáshoz - mindezekről az MNB ügyvezető igazgatója, Szombati Anikó beszél majd részletesen előadásában.

A Digitális Jólét Program keretében elkészült Magyarország pénzügyi technológiai (fintech) stratégiája is, amely a rendezvényen saját szekciót kap, ahol számos előadás vesézi majd ki a program tech-startupoknak nyújtott lehetőségeit. Mindezek mellett több workshopon közvetlen közelről is lehetőség lesz megismerkedni olyan megoldásokkal is, mint a vállalati környezetbe szánt elosztott főkönyvi technológiák, vagy épp a pénzügyi szektort célzó gépi tanulás. A programból természetesen idén sem marad ki a startupok versenye, amelyre az érdeklődő csapatoknak egészen április 5-ig van lehetőségük nevezni a konferencia weboldalán, ahol a rendezvénnyel kapcsolatos további részletek és a teljes program is megtalálható. Az idei FinTechShow tehát április 25-én rajtol, a Budapesti Kongresszusi Központban.

a címlapról