Szerző: Hlács Ferenc

2019. március 12. 09:04

Áprilisban búcsúzik a Shockwave

Az Adobe végleg bezárja az egykor népszerű, webes multimédia-platformot.

HIRDETÉS

Hivatalosan is nyugdíjazza a Shockwave-et az Adobe, az interaktív webappok és játékok készítését célzó platform április 9-től nem lesz használható, illetve a Windowsra készült Shockwave Player sem lesz többé letölthető.

Az egykor népszerű böngészős multimédia-platform gyökerei egészen 1987-ig nyúlnak vissza, ekkor dobta piacra a MacroMind a megoldás ősének tekintett VideoWorks animációs szoftvert - a Shockwave Player név azonban csak a '90-es években bukkant fel, miután a céget a Macromedia bekebelezte és átvette a fejlesztéseket. A lejátszó úttörő volt a webes multimédia-platformok terén, elsőként Netscape Navigator böngészőre készült el. Az Adobe csak jóval később, 2005-ben jelent meg a színen, mikor bekebelezte a Macromediát, így a Shockwave is a vállalathoz került. A platform fénykora ugyanakkor már évekkel ezelőtt leáldozott, a legtöbben valószínűleg csak nosztalgiázni járnak vissza időnként egy-egy a technológiára építő böngészős játékokat gyűjtő oldalra.

 adobehq

Ennek megfelelően a Shockwave kivezetése sem ér senkit hidegzuhanyként, azzal a vállalat egy évek óta zajló leépítési folyamat végére tesz pontot. A Shockwave tartalmak készítésére szánt Adobe Director már 2017 februárjában elköszönt, macOS-en pedig már nem sokkal ezután, 2017. március 1-jén bezárta kapuit a Shockwave Player is.

Noha a lépés nem igényel részletes indoklást, az Adobe a bezárásról szóló tájékoztatójához mellékelt FAQ-ban azért kitér rá, hogy mára a webes tartalmak nagyrészt az olyan platformokra vándoroltak, mint a HTML5 Canvas vagy a WebGL, a Shockwave felhasználói pedig szinte teljesen kikoptak. A vállalat ennek megfelelően az elmúlt években saját tartalomkészítő megoldásaival is az új platformokat vette célkeresztbe, ilyen a például a Creative Cloudon keresztül elérhető Adobe Animate szolgáltatás is.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Április 9-től tehát a vállalat teljesen elengedi a Shockwave kezét és már Windows alatt sem teszi elérhetővé az ahhoz tartozó lejátszót, illetve nem fogad új EULA szerződéseket. A korábban kötött megállapodásokhoz persze a cég tartja magát, így azok egy éves időtartamának lejártáig biztosít támogatást az érintetteknek. Az Adobe vállalati partnerei, akik Enterprise licencet vásároltak, a szerződésük végéig szintén megkapják a támogatást a platfromra, ez az Adobe szerint 2022-ig tart majd.

A Shockwave-vel együtt már az ugyancsak az Adobe nevével fémjelzett Flash-nek sincs sok hátra, a formátum kivezetését a vállalat még 2017 nyarán jelentette be - 2020-as határidővel. Jövőre tehát a Flash terjesztése és frissítése is lezárul, ezzel pedig teljesen eltűnik a két, korábban webappok seregei mögött dolgozó technológia. Bár az oldalak zöme már valamilyen modern megoldásra váltott, a Shockwave (és később a Flash) nyugdíjazása egyes porosodó weboldalaknál még okozhat problémákat.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 09:00

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.