Szerző: Koi Tamás

2019. március 11. 15:44

Mesh Wi-Fi eszközöket kínál előfizetőinek a Telekom

Különösen a nagyobb lakóingatlanok, családi házak vezeték nélküli internetellátottságát hivatottak megoldani a manapság divatos mesh Wi-Fi rendszerek, melyeket egyre több szolgáltató igyekszik szerepeltetni a kínálatában.

Az otthonokban vagy irodákban Wi-Fi-n keresztül internetre kötött eszközök száma az elmúlt években drasztikusan nőtt, így a vezetékes internetet kínáló szolgáltatók idővel kénytelenek voltak szembesülni az IP-jelfolyam vezeték nélküli megosztásával járó problémákkal, elsőként a jel degradációjával jelentkező sebességcsökkenéssel és hasonló problémákkal. A csupán egyetlen Wi-Fi hozzáférési pontot kínáló megoldások használata a nagyobb ingatlanok esetében lehet problémás, melyet először jelismétlőkkel majd később a mesh WiFi alapú rendszerekkel oldottak meg a gyártók. 

Mostantól ilyen megoldást is kínál elsősorban otthoni vezetékes előfizetői számára a Magyar Telekom, mely Telekom WiFi Extra néven árulja egy az egyben változatlanul a Strong Home Kit 1600 típusú mesh Wi-Fi rendszerét. A szolgáltató szerint a két egységből álló alapcsomag megoldhatja a megszakadó vagy akadozó kapcsolat jelentette problémákat, de nagyobb területű, többszintes ingatlanok esetében a rendszer rugalmasságából fakadóan még nagyobb lefedettségűre bővíthető a vezeték nélküli hálózat.  A szolgáltató emellett külön kiemeli, hogy a háztartásban elhelyezett IPTV vevőegységeket így bonyolult kábelezés nélkül is csatlakoztatni lehet a központi routerhez.

strong_homeki1600

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Telekom egyébként évek óta biztosít Wi-Fi hozzáférési ponttal ellátott otthoni routereket (Home Gateway) szolgáltatásai mellé, a cég tulajdonát képező eszközök használata IPTV-előfizetők számára ráadásul lényegében megkerülhetetlen. A szolgáltató ugyanakkor többnyire nem vállal semmilyen garanciát a Cisco, a Sagemcom, a Huawei vagy éppen a ZTE által gyártott eszközök rádiós hálózata által biztosított szolgáltatásminőségre, lévén az számos, az előfizetői végpontot egyedileg meghatározó fizikai tényezőtől (az alapterület mellett a falak anyaga, interferencia stb.) függ. A szolgáltatói eszközök emellett vagy egyáltalán nem vagy csak korlátozottan kínálnak olyan, ma már alapvetőnek számító funkciót, mint amilyen a Strong Home Kitbe épített szülői felügyelet.

A Magyar Telekom nem az egyetlen hazai szolgáltató, mely hasonló megoldást kínál ügyfelei számára: A DIGI egy partnerén keresztül jelentős kedvezményt biztosít előfizetőnek az egyik legnépszerűbb hazai márka, a TP-Link otthoni Wi-Fi eszközeinek korlátozott kínálatából. A választható típusok közt a gyártó saját mesh-alapú Wi-Fi megoldása, a Deco M5 is megtalálható. 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.