Szerző: Koi Tamás

2019. március 11. 11:30

Ha nincs készülék, 5G sincs

Az eredeti tervekhez képest csak későbbi időpontban indulhatnak el az országos kereskedelmi 5G-hálózatok Dél-Koreában, miután az illetékes minisztérium elsősorban a gyér készülékoldali támogatás miatt egyszerűen lefújta a rajtot.

Nem indulhatnak el az eredeti tervek szerint - március végén - az országos kereskedelmi 5G-s hálózatok a távközlési iparát tekintve a világ egyik legfejlettebb országának számító Dél-Koreában. A hírközlési területet felügyelő minisztérium lényegében az utolsó utáni pillanatban lőtte vissza a rajtot, kiemelve, hogy az 5G-s hálózatok rajtja csak akkor lehetséges, ha arra minden fél készen áll mind technológiai mind üzleti aspektusból.

A tárca egyelőre nem jelölt ki új időpontot a szolgáltatási engedélyek kiadására, csupán annyit közölt, hogy folyamatos egyeztetéseket folytat három nagy helyi operátorral, az SK Telecommal, a KT-val (Korea Telecom) és az LG Uplus-szal, valamint a két nagy helyi készülékgyártóval, az LG Electronics-szal és a Samsunggal. A készülékgyártók bevonására a helyi média szerint azért volt szükség, mivel az operátorok által végzett, illetve jelenleg is futtatott termináloldali 5G-s tesztek a vártnál hosszabb időt vesznek igénybe.

5g_samsung

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Egyelőre úgy tűnik, hogy sem a Samsung, sem az LG nem tudja ebben a hónapban piacra dobni első 5G-s okostelefonjait, jóllehet a tesztkészülékek egy része már megérkezett a helyi operátorokhoz. A piacvezető szerint ugyanakkor ezek a tesztkészülékek több ponton is eltérhetnek a végső, kereskedelmi forgalomba szánt példányokhoz képest, a szigorú engedélyeztetési és bevizsgálási folyamatok miatt pedig lényegében lehetetlen piacra dobni márciusban a készüléket. Az LG ezzel szemben állítólag az egyik beszállítót, a Qualcommot okolja azért, mert a chipgyártó nem tud elég Snapdragon 855-ös processzort szállítani a barcelonai Mobile World Congressen bemutatott V50ThinQ típushoz, mely a gyártó első 5G-s telefonja lesz.

Az 5G kereskedelmi rajtja emellett üzleti döntések miatt is késik az országban. Helyi beszámolók szerint az operátorok és a minisztérium nem tudtak megegyezni az 5G-s díjcsomagok árszintjéről. Dél-Koreában bizonyos áralapú döntésekbe jóval tágabb beleszólása van a helyi kormányzatnak, mint akár Európában, akár Észak-Amerikában, helyi beszámolók szerint a mobilcégek a hónap elején terjesztették be ez irányú javaslataikat az illetékes szervnek, de a tárca visszadobta a tervezetet. 

Dél-Koreában a mobilszolgáltatók tavaly júniusban jutottak hozzá 5G-s szolgáltatások nyújtására alkalmas frekvenciákhoz. A helyi állami szerv tenderén a szolgáltatók között összesen 240 MHz-nyi és 2400 MHz-nyi spektrumot osztottak szét a 3,5 GHz-es és a 28 GHz-es sávban. A cégek a 3,5 GHz-es blokkokra tíz, a 28 GHz-es blokkokra öt évnyi használati jogot kaptak, mindezért átszámítva mintegy 3,3 milliárd dollárt fizettek. Az első 5G-s kereskedelmi teszthálózatok tavaly december óta működnek Szöul egyes kerületeiben.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról