Szerző: Hlács Ferenc

2019. március 8. 11:30

Új funkciókkal bővül a webes Skype

A Microsoft videochat szolgáltatásának böngészős felülete HD hívásokat és hívásrögzítést is kap.

Komoly ráncfelvarráson esett át a webes Skype, a Microsoft videochat és csevegőszolgáltatásának böngészős kiadása egy sor, tavaly ősszel tesztüzemben már megpendített fontos újítást hoz, a HD videohívásoktól az egyes beszélgetésekhez tartozó médiagalériákig. Az új felületet a vállalat több lépcsőben teszi elérhetővé a böngészős felhasználók számára.

A webes szolgáltatás frissítését bejelentő blogposztjában a redmondi óriás az újdonságok listáját az említett HD videohívásokkal nyitja, amelyek nem csak a páros, de a csoportos beszélgetéseknél is elérhetők. A hívásokat továbbá már a webes felületen is lehetőség van rögzíteni - az interfész továbbá értesítési panellel is kiegészül, ahol a szolgáltatás összegyűjti a felhasználó távolléte alatt az üzenetekre beérkezett reakciókat, említéseket, idézéseket vagy épp a nem fogadott hívásokat. A panel a harang ikonra kattintva érhető el.

Az eredetileg 2016 áprilisában rajtolt szolgáltatás emellett az egyes beszélgetéseken belüli keresés lehetőségével is bővül, a keresődobozon keresztül már visszamenőleg is lehetőség van felkutatni a tartalmakat a webes Skype-on. Ugyancsak hasznos funkció a Chat Media Gallery, azaz a beszélgetésekhez tartozó médiagaléria, amelyben az adott chatpartnertől vagy -partnerektől kapott, vagy nekik küldött tartalmak böngészhetők anélkül, hogy a teljes chatet végig kéne tekergetni.

sykpeweb

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új, böngészőből elérhető Skype felület kiadását a Microsoft már megkezdte, az a Windows 10 vagy újabb, illetve macOS 10.12 vagy annál frissebb rendszert futtató számítógépekről érhető el, a legfrissebb Chrome vagy Edge böngészőkön keresztül. A felület kapcsán a vállalat továbbra is várja a visszajelzéseket a felhasználóktól. A cég egyébként a frissítéssel párhuzamosan a windowsos asztali Skype-hoz is kiadott egy új MSI distributable-t, amelynek használatát a vállalati rendszergazdák már megkezdhetik.

Láthatóan a Microsoft igyekszik a lehető legtöbb platformon acélosítani a Skype képességeit, miközben a vállalati környezetben még domináns szolgáltatás trónjára egyre több kihívó pályázik - részben saját piacát kannibalizálja e téren a Microsoft Teams is, amely a második legnépszerűbb a piacon. A redmondi óriás termékeinek nyomában azonban szorosan ott a Slack, amely már elérte a napi 10 millió felhasználót, de a Google Hangouts is szabad szemmel látható szereplő - a vállalati kollaborációs appok Top 5-jébe pedig már a Facebooktól ismert Workplace is befurakodott, átlépve a kétmillió fizető felhasználó mérföldkövét.

a címlapról