Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Megvásárolható a Waymo saját fejlesztésű LiDAR szenzora

Hlács Ferenc, 2019. március 07. 13:41

A Laser Bear Honeycombot a vállalat többek között robotikai, mezőgazdasági cégeknek szánja.

Elkezdi monetizálni fejlesztéseit a Google szárnyai alatt működő, önvezető autókon dolgozó Waymo, igaz, egyelőre nem az utakon: a vállalat bejelentette, elkezdi árulni saját fejlesztésű LiDAR szenzorait. A célközönséget ugyanakkor nem az önvezető autós riválisok jelentik, a vállalat egyebek mellett a robotika, biztonságtechnika és a mezőgazdaság területén dolgozó cégeknek szánja.

A LiDAR (Light Detection and Ranging) érzékelők a kibocsátott infravörös lézerimpulzusok visszaverődéseit figyelik a környező tereptárgyakról, és azok visszaérkezésének ideje alapján készítenek térképet környezetükről. A Google, mikor elkezdte önvezető autós fejlesztéseit még külső gyártóktól vásárolta szenzorait, ugyanakkor már 2011-re kiderült, hogy autói igényeihez saját fejlesztésű eszközökre lesz szüksége, ekkor kezdte meg a mára beérettnek mondható termék fejlesztését.

laserbearhoneycomb

A kezdeményezés kifizetődőnek bizonyult, miután nem csak hatékony, de a riválisokénál jelentősen olcsóbb LiDAR eszközöket sikerült a cégnek létrehoznia: a Waymo a TechCrunch által is idézett vezérigazgatója, John Krafcik 2017-es nyilatkozata szerint a vállalatnak sikerült a csúcstechnológiás LiDAR szenzorok akkori ipari átlagnak számító 75 ezer dolláros darabonkénti árát mintegy 90 százalékkal csökkenteniük - ez 7500 dollár környéki árcédulának felel meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Waymo ekkora összegért árulja majd szenzorát (pontos árat a cég nem közölt) az mindenesetre sejthető, hogy erősen versenyképes árazással lép a piacra.

A vállalatnak egyébként három LiDAR szenzora is van, közép-, hosszú-, és rövidtávra. Ezek közül autók tetejére szerelt érzékelőpakkban jellemzően az elsőt találjuk, míg a lökhárító környékére a rövidtávú szenzorok kerülnek, ez utóbbit bocsátja most áruba a cég. A termék Laser Bear Honeycomb néven kapható, az a Waymo szerint kategóriájában a csúcsot képviseli, a maga 95 fokos függőleges és 360 fokos vízszintes látómezejével, és "zéró" minimális érzékelési távolságával - az eszköz tehát a közvetlen előtte felbukkanó tárgyakat is felismeri. A vállalat szerint a termék három szenzor munkáját végzi egyszerre.

A Laser Bear Honeycombra több, egyelőre meg nem nevezett cég már le is csapott, a szenzor által termelt bevételeket pedig a Waymo a tervek szerint önvezető autós fejlesztéseibe forgatja majd vissza. A szenzorok áruba bocsátásával a vállalat saját maga számára is olcsóbbá teheti az érzékelők gyártását, miután vásárlóinak hála az eddiginél számottevően nagyobb darabszámmal dolgozhat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.