Szerző: Koi Tamás

2019. március 04. 14:15:00

Egyszerre két tabut dönt le a Vodafone

Egyszerre két tabut is ledönt a magyar feltöltőkártyás piacon a Vodafone Magyarország új pre-paid tarifája. A cég az iparágban elsőként továbbgörgethető adatmennyiséget és belföldi valamint EU-s roaminghívásokra egyaránt vonatkozó költségplafont vezet be portfóliójába.

Továbbra is rendkívül ambiciózus jelenléttel képviselteti magát a Vodafone Magyarország a lassan de biztosan zsugorodó magyarországi feltöltőkártyás szegmensben. A cég már évekkel ezelőtt világossá tette, hogy az előfizetéses tarifákhoz képest bizonyos szempontból kedvezőtlenebb feltételekkel, ugyanakkor hűségvállalás nélkül igénybe vehető szolgáltatások szegmensében meghatározó pozíciót kíván szerezni magának. A 2016-ban bemutatott Tuti tarifa 19 forintos belföldi percdíjával tevékenyen hozzájárult a hazai pre-paid igénybevételi díjak jelentős mérséklődéséhez, a tarifa új generációjával, a Tuti+ Net -tel pedig két korábbi tabut is megdönt a szolgáltató.

Az új, továbbra is 19 forintos perc- és SMS-díjat kínáló tarifa a hazai mobilpiacon elsőként bevezeti a továbbgörgethető adatmennyiség intézményét, vagyis a díjcsomagot választó előfizetők - amennyiben a hónap vége előtt újabb összeget töltenek a kártyára - nem vesztik el automatikusan a fel nem használt adatkeretüket. Ehhez hasonló elszámolást eddig egyetlen hazai mobilszolgáltatós sem alkalmazott, sem a havidíjas előfizetéses modellben, pláne nem a pre-paid konstrukcióknál.

vf_man

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A Tuti+ Net esetében továbbra is lényegében két adattarifát kínál a szolgáltató, a 30 napra 1 GB forgalmat biztosító csomag 1245, az 5 GB-os keret 3559 forintba kerül. A szolgáltató egyetlen kikötése, hogy a megrendelt adatkeret háromszorosáig, azaz legfeljebb 3 vagy 15 GB-ig lehetséges a továbbgörgetett adat felhalmozása. A rivális szolgáltatók közül valamelyest eltérő modellt használ a Magyar Telekom Domino Maraton internetcsomagjaival, melyek lejárta nem kötődik a naptári hónapokhoz, így a megrendelt keret annak felhasználásáig az előfizető rendelkezésére áll. Bár a Maraton adatcsomagban foglalt adatmennyiség nem görgethető tovább, egyszerre több Maraton adatopcióval is rendelkezhet egy előfizető.

A Vodafone megújult pre-paid tarifáinak másik, lényeges újdonsága a 300 forintos napi költségplafon. Az új díjcsomagok esetében amennyiben az ügyfél hívásköltsége a normál díjas irányokba egy napon belül (tehát nullától 24 óráig) eléri a 300 Ft-ot, a szolgáltató a fennmaradó időszakra nem számol fel költségeket. Ez a kedvezmény ráadásul nem csak a belföldi, hanem a EU-s roaminghívásokra is vonatkozik. Ez egyébként 19 forintos percdíjjal számolva nagyjából 15 percnyi beszélgetést jelent naponta, e felett lényegében minden percet ajándékba ad az operátor.

A brit tulajdonú mobilcég ezzel együtt is egy alapvetően folyamatos csökkenést mutató szegmensben próbál élre törni. A Központi Statisztikai Hivatal tavalyi harmadik negyedéves számai szerint Magyarországon a feltöltőkártyás ügyfélbázis aránya a teljes mobilos ügyfélbázison belül már csak 34% volt. A csökkenés ütemét jól jelzi, hogy 2016-ban - az első Tuti tarifa megjelenésekor - még valamivel 40% feletti volt ez az arány.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 21. 05:35

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.