Szerző: Hlács Ferenc

2019. február 28. 08:00

Beágyazott eszközökhöz szánt SDK-val állt elő a Google

A Cloud IoT Device SDK-val a cég többek között az eszközök piacra vitelét pörgetné fel.

Új, nyílt forrású SDK-val célozza a beágyazott eszközökön dolgozó fejlesztőket a Google: a Cloud IoT Device SDK több, Embedded C-ben írt kliens libraryből épül fel, amelyeken keresztül a fejlesztők biztonságosan csatlakozhatnak és kezelhetik az eszközöket a Cloud IoT Core-ral, illetve a provisioning feladatokat is elláthatják. Az SDK kifejezetten a kis méretű, alacsony fogyasztású eszközöket célozza, mint például a Wi-Fi-s okosotthon eszközök.

A megoldás már a Google több partnerének termékein is elérhető, a fejlesztőcsapatok azonban igény szerint egy sor 32 bites mikrokontrollerre, illetve valósidejű operációs rendszerre is portolhatják a Cloud IoT Service SDK-t, mint a Zephyr, az ARM Mbed OS vagy a a FreeRTOS kernel. Az SDK továbbá a POSIX támogatással rendelkező operációs rendszereken is bevethető.

embedill

A Google szerint a megoldás egy pehelysúlyú BSP-vel (Board Support Package) dolgozik, amellyel új funkciók gyorsan és kis energiabefektetéssel élesíthetők a rendszereken. Az SDK emellett tartalmaz minden biztonsági követelményt, amely az IoT Core-hoz való csatlakozáshoz használt JWT (JSON Web Token) azonosításhoz szükséges, továbbá kész integrációt kínál harmadik féltől származó TLS stackekhez is, mint a wolfSSL vagy az mbedTLS, illteve a TLS 1.2-t és számos SE (Secure Element) támogatása is adott.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az SDK továbbá hálózati biztonsági logikával is kiegészül, amely segít meggátolni például az akaratlan DDoS eseményeket, egy-egy szolgáltatásleállás után. A vállalat emellett hosszú távú Cloud IoT Provisioning támogatást ígér. A fejlesztőkészlet az visszafogott erőforrásokkal dolgozó eszközöket is támogatja, akár 25 kilobájt flash memória mellett is.

A keresőóriás célja, hogy az SDK-val a beágyazott rendszerekkel foglalkozó mérnökök gyors ütemben készíthessenek és teszteljenek különböző prototípusokat, így pedig a piacra vitel idejét is lerövidítsék. De a fejlesztőkészletből a félvezetőgyártók is profitálhatnak, hiszen annak birtokában egyszerűen frissíthetik termékeiket a legújabb Cloud IoT Core funkciókkal. A Cloud IoT Device SDK már használatba vehető, azt a Google GitHubon is közzétette. A megoldás kapcsán a Google indulópartnerei között az ARM, a Cypress Semiconductor, a Nordic Semiconductor, az Espressif Systems, a Microchip és az NXP is ott van.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról