:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. február 27. 09:30

FIDO2 támogatást kap az Android, webre is jön a biometrikus beléptetés

A szabvány támogatása az Android 7.0 és újabb rendszerekre érkezik meg.

Tovább terjeszkedik a jelszó nélküli beléptetés Androidon, miután a Google és a FIDO Alliance bejelentette, a platformon az alkalmazások, illetve a weboldalak is használhatnak FIDO szabványokat az egyszerűbb, biometrikus bejelentkeztetésre, Android 7.0 vagy újabb rendszereken. A Google mobil operációs rendszerén mindez a FIDO2 minősítés birtokában lesz megvalósítható - az újítás persze elsősorban a webes felületeknél lesz majd látványos, hiszen a natív androidos alkalmazásoknál már jó ideje elérhető a biometrikus azonosítás.

A lépésből minden, Android 7.0 vagy újabb szoftvert futtató eszköz profitál, miután annak érvényesítése a Google Play Servicesen keresztül történik. Így a Google-től ismert szolgáltatáscsomag frissítésével a FIDO2 minősítés előnyei is élvezhetők a készülékeken - mint például a phishing támadások kockázatának jelentős csökkentése, hiszen ez a fajta azonosítás nem lesz elérhető a magukat legitim oldalnak álcázó, kártékony felületeken. A megoldás a vállalati felhasználók mindennapjait is megkönnyítheti, hiszen a webes felületeken sem kell majd havonta megújítandó jelszavakat használni.

fido2

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felhasználók az okostelefonok vagy tabletek beépített ujjlenyomat-olvasóit, vagy FIDO biztonsági kulcsokat is használhatnak majd a védett appokhoz és webhelyekhez való hozzáférésre - persze ha azok maguk is támogatják az ehhez szükséges FIDO2 protokollokat. A FIDO2 szabvánnyal az azonosításhoz szükséges minden adat titkosítva, magán a készüléken tárolódik, nyers adatokat a rendszer semmilyen irányba nem továbbít.

A támogatás bevezetése a FIDO Alliance szerint az alkalmazás- és webfejlesztőknek nem jelent majd nagy kihívást, a biztonságos azonosítás használata egy egyszerű API-n keresztül megvalósítható. A FIDO2 protokollok szabványosításában egyébként a Google szorosan együttműködött mind a FIDO Alliance-szel, mind pedig a W3C-vel (World Wide Web Consortium) azokat továbbá már a keresőóriás Chrome böngészője, a Microsofttól ismert Edge, illetve A Mozilla Firefox is támogatja, de már előzetes verzióban az Apple Safari böngészőjében is ott van a funkció.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.