Szerző: Hlács Ferenc

2019. február 27. 09:30

FIDO2 támogatást kap az Android, webre is jön a biometrikus beléptetés

A szabvány támogatása az Android 7.0 és újabb rendszerekre érkezik meg.

Tovább terjeszkedik a jelszó nélküli beléptetés Androidon, miután a Google és a FIDO Alliance bejelentette, a platformon az alkalmazások, illetve a weboldalak is használhatnak FIDO szabványokat az egyszerűbb, biometrikus bejelentkeztetésre, Android 7.0 vagy újabb rendszereken. A Google mobil operációs rendszerén mindez a FIDO2 minősítés birtokában lesz megvalósítható - az újítás persze elsősorban a webes felületeknél lesz majd látványos, hiszen a natív androidos alkalmazásoknál már jó ideje elérhető a biometrikus azonosítás.

A lépésből minden, Android 7.0 vagy újabb szoftvert futtató eszköz profitál, miután annak érvényesítése a Google Play Servicesen keresztül történik. Így a Google-től ismert szolgáltatáscsomag frissítésével a FIDO2 minősítés előnyei is élvezhetők a készülékeken - mint például a phishing támadások kockázatának jelentős csökkentése, hiszen ez a fajta azonosítás nem lesz elérhető a magukat legitim oldalnak álcázó, kártékony felületeken. A megoldás a vállalati felhasználók mindennapjait is megkönnyítheti, hiszen a webes felületeken sem kell majd havonta megújítandó jelszavakat használni.

fido2

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A felhasználók az okostelefonok vagy tabletek beépített ujjlenyomat-olvasóit, vagy FIDO biztonsági kulcsokat is használhatnak majd a védett appokhoz és webhelyekhez való hozzáférésre - persze ha azok maguk is támogatják az ehhez szükséges FIDO2 protokollokat. A FIDO2 szabvánnyal az azonosításhoz szükséges minden adat titkosítva, magán a készüléken tárolódik, nyers adatokat a rendszer semmilyen irányba nem továbbít.

A támogatás bevezetése a FIDO Alliance szerint az alkalmazás- és webfejlesztőknek nem jelent majd nagy kihívást, a biztonságos azonosítás használata egy egyszerű API-n keresztül megvalósítható. A FIDO2 protokollok szabványosításában egyébként a Google szorosan együttműködött mind a FIDO Alliance-szel, mind pedig a W3C-vel (World Wide Web Consortium) azokat továbbá már a keresőóriás Chrome böngészője, a Microsofttól ismert Edge, illetve A Mozilla Firefox is támogatja, de már előzetes verzióban az Apple Safari böngészőjében is ott van a funkció.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról