Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A megnyújtott kijelzőkre fogad idei csúcstelefonjaival a Sony

Hlács Ferenc, 2019. február 26. 11:00

Az új Xpera 1 zászlóvivő, illetve a középszintű modellek is 21:9-es panellel támadnak.

Fölfelé terjeszkedik legújabb okostelefonjaival a Sony: a vállalat szokásához híven az MWC-n jelentette be legújabb készülékeit, élükön az Xperia 1-gyel, amelyet a felső-középszintre pozicionált Xperia 10 és 10 Plus, valamint belépőszintű eszközként az Xperia L3 követ. Míg más cégeknél az 5G és a hajtogatható kijelzők voltak az idei év slágerei, a Sony más irányt vett és a minden eddiginél elnyújtottabb panelek mellett tette le a voksát. A friss paneleket a vállalat új nevezéktannal is megfejelte, elengedve az eddig ismert XZ jelölést.

Toronymagas panelek

Az új dizájn a zászlóvivőn is gyorsan tetten érhető, annak 6,5 hüvelykes, 21:9-es képarányú, "CinemaWide" néven emlegetett OLED kijelzője látványosan fölé tornyosul a rivális termékeknek. A panel felbontásánál sem fogta vissza magát a gyártó, a telefon 4K kijelzőt kapott, azaz 3840x1644 pixel sorakozik rajta, ami ütős, 643 PPI-s pixelsűrűséget eredményez, illetve természetesen a HDR minősítés sem maradt ki a felhozatalból. Az izmos panel mögé ugyanakkor a cég már úgy tűnik nem tudta beköltöztetni az ujjlenyomat-olvasót, az így a telefon oldalán kapott helyet.

xperia1_packshot4_black_horizsc1

Ez egyébként az első 4K OLED kijelző okostelefonon, noha, IPS panelen a vállalat korábbi XZ Premium szériájában már láthattunk hasonló felbontásokat - láthatóan a cég az új Xperia 1-gyel ezt a prémium szériát olvasztja be a nevezéktannal is fősodorbeli csúcsmodelljei közé. A telefon hosszúságára rátesz egy lapáttal, hogy az idei és az elmúlt év trendjeivel szemben a cég továbbra is megtartotta az alsó és felső kijelzőperemeket, amelyeken a hangszóró, mikrofon, illetve az előlapi kamera kap helyet. A készülék belsejében a csúcskategóriában idén kötelezőnek számító Qualcomm Snapdragon 855 teljesít szolgálatot, a szokott módon egy 2,84, két 2,42, illetve négy 1,8 gigahertzen ketyegő Kryo 485 maggal felszerelve. A RAM mérete 6 gigabájt, a belső tárhelyé pedig 128, ez microSD-kártyával akár további 512 gigabájttal bővíthető.

xperia1_horizontal_all_locksc1

A hátoldalon a mára szabványosnak számító, három kamerás felállást találjuk. A szenzorok felbontása mindhárom esetben 12 megapixel, az első, hagyományos, f/1.6-os kamerához, illetve a második, 2x optikai zoomra képes telefotó lencséhez optikai képstabilizáció is párosul. A harmadik helyre a szegmensben már jól ismert ultraszéles, 135 fokos látószögű kamera került. Az előlapon egy 8 megapixeles kamerát találunk. Az üvegborítású készülékház megkapta az IP68-as vízállósági minősítést, abba a gyártó továbbá egy 3330 mAh kapacitású akkut pakolt.

xperia1_bravia_af9_hires_5000pxl._delivery190130-mid

A telefon Android 9-cel a fedélzetén érkezik, amelyhez a cég szokás szerint saját szoftveres funkcióit is hozzácsapta, mint például két alkalmazás párhuzamos futtatásához szánt Side Sense alkalmazásindító - a funkció adja magát a toronymagas kijelzőn. Emellett egy Game Enhancer nevű megoldás is jutott a csúcsmodellre, amellyel egyebek mellett rögzíthető a játékmenet, illetve lekapcsolhatók az értesítések játék közben. Az Xperia 1 árát a gyártó egyelőre nem árulta el, az ugyanakkor tudható, hogy a készülék idén tavasszal érkezik.

Xperia 10 és 10 Plus

A tornasorban az Xperia 10 Plus következik, amely valójában egymaga a cég idei zászlóvivőjével, továbbá a 6,5 hüvelykes panelt és a 21:9-es képarányt is megtartotta. Más területeken ugyanakkor visszatekerte a potmétert a gyártó, a kijelző itt már IPS, felbontása pedig "csak" 1080x2520 pixel. Érdekes módon a Sonynak az olcsóbb modellnél sikerült a kijelző alatti peremet szinte teljesen eltüntetnie - igaz a felső perem első blikkre vaskosabbnak tűnik mint a csúcsmodell esetében. Az ujjlenyomat-szenzor ennél a modellnél is oldalt található.

xperia_10_10plus_familly-2_trim

A motorháztető alatt az Xperia 10 Plusban egy szerényebb Qualcomm Snapdragon 636 processzor található, nyolc, 1,8 gigahertzes Kryo 260 maggal, továbbá 4 gigabájt RAM és 64 gigabájt belső tárhellyel, amelynél itt is van lehetőség a bővítésre. Az akku itt sem sokkal kisebb mint az Xperia 1-nél, kapacitása kereken 3000 mAh. A középszintű modell hátoldalán már csak két kamerát találunk, egy 12 megapixeles hagyományos szenzor, illetve egy 8 megapixel felbontású telefotó lencse formájában. Az előlapra itt is egy 8 megapixeles kamera jutott. Természetesen ebben az esetben is adott az Android 9, illetve az osztott képernyős üzemmód és a további szoftveres funkciók.

xperia_10_borderless_trim

Az Xperia 10 egy kicsit ismét konszolidáltabb hardvert kínál, a nevezéktanból sejthető módon kisebb csomagolásban. A 21:9-es képarány itt is adott, igaz már csak 6 hüvelykes képátló mellett, viszont továbbra is 1080x2520-es felbontással. Sajnos a processzort már nem tartotta meg a gyártó a nagyobb modellből, a telefon ezen a téren még egyet visszalép, egy Snapdragon 630 lapkához, nyolc, 2,2 gigahertzes Cortex-A53 maggal. A RAM is karcsúsodott, 3 gigabájtra, 64 gigabájt tárhely mellett. A kamerafelállás is változik, az Xperia 10 hátlapi kameraduóját egy 13 megapixeles és egy 5 megapixeles szenzor alkotja, amely a háttérelmosást és hasonló effektusokat hivatott kiszolgálni. Az előlapra az ismert 8 megapixeles kamera jutott. Mindezt egy 2870 mAh kapacitású akku élteti. Szoftveroldalon itt is a fentebb említett rendszerre és funkciókra lehet számítani. A gyártó árakat egyelőre itt sem közölt, a két középszintre belőtt eszköz ugyanakkor még az idei első negyedévben kapható lesz.

xperial3_packshot

És a belépőmodell

A belépőszintű Xperia L3 ismét tovább zsugorodik, illetve ebben már egy konzervatívabb, 18:9-es panel található, 5,7 hüvelykes képátlóval és 720x1570-es felbontással. Az eszközben egy nyolc darab, 2 gigahertzes Cortex-A53 maggal szerelt Mediatek Helio P22 chip, valmint 3 gigabájt RAM dolgozik, a bővíthető tárterület mérete pedig 32 gigabájt. Itt is két kamerát találunk a hátoldalon, 13 és 2 megapixeles érzékelőkkel, utóbbi mélységérzékelőként funkcionál a fentebb is említett vizuális hatásokhoz. Az előlapra egy 8 megapixeles szenzor került. Akkuból a cég egy meglepően izmos, 3300 mAh kapacitású telepet épített a telefonba, üzemidő terén így az eszköz egészen ígéretesnek tűnik - viszont itt egyelőre sajnos Android 8-cal kell beérni. Az ár az L3-nál sem ismert, vélhetően azonban már nem kell sokat várni rá, miután az eszköz szintén az idei első negyedévben debütál.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.