Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 12. 11:54

Csak ősszel kerülhetnek piacra a Navi-alapú Radeonok

Friss pletykák szerint legkorábban októberben érkezhetnek a Navi architektúrára épülő AMD GPU-k.

Legkorábban valamikor ősszel, október környékén kerülhetnek piacra a Navi-alapú Radeon videokártyák - állítja a Cowcotland. A francia híroldal szerint ez némi csúszást jelent az AMD korábbi terveihez képest, a kártyákat ugyanis eredetileg a nyár a folyamán szerette volna kiadni a tervezőcég. A pár hónapos kényszerszünet állítólag a TSMC újfent szűkülő gyártókapacitására vezethető vissza, amely nyár végéig nem teszi lehetővé a 7 nanométeres Navi GPU-k tömegtermelését. Amennyiben a híresztelések igazak, az AMD a Zen 2-alapú processzorok gyártásának adott magasabb prioritást a Navi GPU-k kárára. Ez az asztali Ryzen 3000-es és a szerveres Epyc 2 szériát jelenti, amelyek piaci rajtja jelen állás szerint nyár elejére tehető.

A meglehetősen késeinek számító őszi rajt sem az AMD, sem pedig a piac szempontjából nem lenne jó hír. A tervezőcégnek hónapok, sőt, már inkább évek óta nincs ütős válasza a GeForce-ok ellen, a piacon levő grafikus mikroarchitektúrák egyszerűen nem elég hatékonyak. A Radeon RX 590 például úgy képes szerény 10-15 százalékos előnyre szert tenni a GeForce GTX 1060-hoz képest, hogy közben az Nvidia megoldásának nagyjából dupláját disszipálja. A helyzet sajnos az amúgy ilyen szempontból nagy előrelépést kínáló 7 nanométerrel sem oldódott meg, a Radeon VII ugyanis a a GeForce 2080-hoz viszonyítva 50-60 wattal "éget el" többet játékok alatt, miközben megjelenítési tempóban csak épp lőtávolba kerül.

navi

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Iparági pletykák szerint nagy részt erre a problémára fókuszál majd a Navi, amely végre helyre teszi a hatékonyságot. Korábbi pletykák szerint a lapkát kifejezetten a játékos piachoz, pontosabban a Sony következő konzoljához igazította az AMD. Ennek egyik állítólagos hátránya, hogy a Navi nem skálázódik majd a csúcskategória legtetejéig, várhatóan a GeForce RTX 2070/2080 vonaláig ér majd el a GPU-k ereje. Amennyiben viszont ehhez szerény fogyasztás és barátságos árcédula társul, a videokártyák népszerűek lehetnek.

Erre azonban jelen állás szerint még több mint fél évet kell várni, amely a verseny élénkülése helyett újabb hónapokkal toldja meg a már hosszú ideje fennálló GeForce-Radeon állóháborút. Az abszolút csúcskategóriát mostanra teljesen kisajátította az Nvidia, amely többek között csillagászati árakban manifesztálódik. Az AMD mozgását nehezíti, hogy az elmúlt bő egy évben több személycsere is történt GPU-s divízió élén. Január végén Sandeep Chennakeshu személyében új alelnök került az AMD grafikus üzletágának élére, miután Mike Rayfield vitatott körülmények között távozott posztjáról.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról