Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 11. 14:36

Írországban is elköltene néhány milliárdot az Intel

Izraelt követően Írországban is nagyra nyithatja pénzcsapját az Intel, ahol nagyjából 7 milliárd euróból bővítené gyártókapacitását a cég.

A The Irish Times értesülései szerint a vállalat egy nagyjából 7 milliárd dolláros befektetést tervez a szigetországban, ahol gyártókapacitását bővítené tovább. A félvezetőipari mércékkel is igen egészségesnek számító beruházásból egy teljesen új, 110 000 négyzetméteres gyáregységet húzna fel az Intel, amely ezzel nagyjából 1600 új munkahelyet teremtene. A chipgyártó már most is egy viszonylag nagy befektetőnek számít Írországban, a 2004-ben megnyitott Fab 24-ben jelenleg mintegy 4500 alkalmazott közreműködésével 14 nanométeres lapkákat termeltet megállás nélkül.

A kiszivárgott információk alapján a projekt egyelőre a tervezés fázisában jár, a munkálatok megkezdéséhez még engedélyek szükségesek. A híroldal szerint a tervek nyolc nagy víztározót, egy 48 méteres tornyot, egy generátorokkal felszerelt kiszolgálóépületet, valamint egy szennyvíztisztítót is tartalmaznak. Utóbbira a különféle vegyszerek alkalmazása miatt van szükség, amelyekből több tucatra is szükség lehet a félvezetőgyártás során.

intel-ireland

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Az újabb gyáregység terve arra utal, hogy a chipgyártó jelentősen növekvő volumennel kalkulál a következő évtizedre. Ez annak tükrében kevésbé meglepő, hogy a vállalat újabb területeket szeretne meghódítani, amelyek között az első helyen szerepel a GPU-s piac. Az ilyen chipek a felsőkategóriás CPU-khoz hasonlóan élvonalbeli gyártástechnológiát kívánnak, amit az egyre komplexebb eljárások miatt bizonyos esetekben egyszerűbb lehet teljesen új üzemekkel kiszolgálni.

Az Intel 1989 óta van jelen Írországban, a privát szektor legnagyobb munkaadójaként pedig 4500 embert foglalkoztat és eddig majdnem 11 milliárd eurót ruházott be. Legutóbb 2013-ban jelentett be a Leixlipben található kampusz bővítésére vonatkozó terveket a cég, később azonban a piaci viszonyok változása miatt meggondolta magát. Az karcsúsított beruházás terveire végül csak másféle éve bólintott rá az illetékes hatóság, így ennek kivitelezése belátható időn belül megkezdődhet. E mellé érkezhet majd a nagyjából 7 milliárdból eurót taksáló 110 000 négyzetméteres üzem, amennyiben a vállalat megkapja a szükséges engedélyeket az építéshez. A két beruházás számottevő kapacitás bővülést jelentene mind az Intel, mind pedig az Írországi kampusz számára.

A chipgyártónak a világon szerte vannak gyárai: az amerikai Oregonban, Arizonában, Új-Mexikóban és Massachussettsben, ezen kívül Írországban, Kínában, illetve Izraelben is. Ezek közül jelenleg az izraeli Fab 28 a legkevésbé korszerű, az 1996-ban átadott gyárban a mai napig 65 nanométeres csíkszélességű alkatrészek készülnek 200 milliméteres waferekből. Az Intel ezen is változtatni szeretne, amihez a közelmúltban mintegy 11 milliárd dollár különített el. Ahogy azonban az írországi, úgy a közelmúltban kiszivárgott izraeli sok milliárdos beruházásról sem árult el eddig jóformán semmit a vállalat.

A szóban forgó, igen magas összeg alapján vélhetően logikai áramkörök, például processzorok készülhetnek majd az új izraeli üzemben, amennyiben a projekt végül megvalósul. Az Intel jelenlegi ütemterve alapján 7 vagy akár 5 nanométeres technológiájával is nyithat majd az üzem, legkorábban valamikor a következő évtized első felében.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról