Szerző: Asztalos Olivér

2019. február 11. 08:00

Rákapcsol modemes projektjére az Apple

Újabb hírmorzsák láttak napvilágot az Apple modemes fejlesztésével kapcsoaltban. A Reuters szerint a cupertinói vállalat egy házon belüli átszervezéssel igyekszik katalizálni a projektet.

Az Apple modemes fejlesztései a vezeték nélküli és egyéb hardveres technológiákért felelős Rubén Caballerótól az Intelt és IBM-et is megjárt Johny Srouji keze alá kerültek át. A szakember 2008 eleje óta dolgozik az Apple-nél, az elmúlt bő 10 évben pedig többek között az "A" processzorok sikere igazolta hozzáértését. Arról egyelőre nincs információ, hogy az első házon belül tervezett modem mikor kerülhet be valamely Apple termékbe, a jellemzően időigényes munkálatok miatt azonban 2020-2021 előtt már nem érdemes erre számítani.

Intel-5G

Az már nagyjából másfél-két éve nyílt titok, hogy az Apple a rádiós modem fejlesztését is házon belül szeretné tudni. Ennek legfőbb oka, hogy az iPhone-ok szempontjából kritikus fontosságú komponenst nagyjából 15-20 dolláros áron vásárolja a cég, amely éves szinten több milliárd dolláros kiadást jelent. Egy saját tervezésű egységgel ebből jó néhány dollárt lehetne lefaragni, amely akár milliárdos megtakarítást is jelenthetne egyetlen pénzügyi évben. A házon belüli fejlesztés másik kiváltó oka Qualcomm, amellyel az Apple hónapok oda szkanderezik. A müncheni regionális bíróság tavaly év végén a Qualcommnak adott igazat az egyik ügyben, amely miatt a cupertinói vállalat kénytelen volt leállítani az iPhone 8 és iPhone 7 készülékeinek hivatalos forgalmazását Németországban.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai?

Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai? Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

Az Apple-nek a tavalyi iPhone-ok bemutatása óta már csak Intel szállít rádiós modemeket, ám ahogy azt egy ideje sejteni lehet, a chipgyártó szerepe sem lesz hosszútávú. Tavaly nyáron már arról szólt a fáma, hogy 2020-tól a MediaTek 5G rádiós chipjei érkezhetnek az Intel modemek helyére, de csak átmenetileg. Korabeli pletykák szerint ez olyannyira kellemetlenül érintette az Intelt, hogy az teljesen leállította 5G modemeinek fejlesztését. A terméket ugyanis kimondottan az Apple-nek készítette az Intel, és ugyan tervezett más vásárlókkal is, a bevétel jelentős részét az iPhone-ok generálták volna.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról