Szerző: Koi Tamás

2019. január 17. 12:00

Már EMM-szolgáltatók is kaphatnak Google-plecsnit

Immár nem csak készülékek, hanem az azokat távolról menedzselő (nagy)vállalati EMM-platformok is beléphetnek a Google tavaly útjára indított Android Enterprise Recommended programjába, melynek egyik nyilvánvaló célja, hogy az Android pozícióit erősítse a vállalati flották körében.

Kibővítette tavaly februárban indított Android Enterprise Recommended programját a Google - a (nagy)vállalatok számára ajánlott készülékek (okostelefonok, tabletek) mellett immár mobilmenedzsment platformok (Enterprise Mobility Management, azaz EMM) is bekerülhetnek, amennyiben megfelelnek a kritériumoknak. A cég már a program tavalyi indulásakor előrevetítette, hogy a gyártók és a készülékek körének folyamatos bővülése mellett később különböző, a vállalati flották kezeléséhez köthető megoldásszállítok termékei is megkaphatják majd a plecsnit.

A Google Android Enterprise Recommended programjában jelenleg az összes, nagy EMM-fejlesztő megtalálható, így a gyártók listáján szerepel többek közt a VMware, a BlackBerry, a MobileIron, a Microsoft, az IBM és természetesen a Google is. A lista a cég szerint még idén újabb szereplőkkel bővülhet, a Google legalábbis tárt karokkal vár mindenkit, aki megfelel a kritériumoknak, és élni kíván az elsősorban marketingeszköznek tekinthető lehetőséggel.

A bekerülési feltételek egyébként nem kimondottan szigorúak, így a Google többek közt annyit ír elő, hogy a megoldásszállítónak az Android Enterprise menedzsment szcenáriók közül legalább kettőt támogatniuk kell (Munka profil menedzsment, teljes eszközmenedzsment vagy dedikált eszközmenedzsment), megfelelően dokumentált és konzisztens bevezetési folyamatot kell biztosítaniuk az ügyfelek számára illetve rendelkeznie kell megfelelő támogatói háttérbázissal, mely adott esetben a Google bevonásával képes elhárítani a bevezetés és a használat során felmerülő problémákat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Google Android Enterprise Recommended ökoszisztéma mostani bővítése újabb lépés abba az irányba, hogy a keresőcég saját mobilplatformjának pozícióit erősítse a vállalati szegmensben, ahol a piaci erőviszonyok némileg máshogy alakulnak, mint a világpiacon. Érdekesség, hogy akárcsak a készülékek esetében, úgy az EMM megoldásoknál is látványos hiányzó a legnagyobb androidos gyártó, a Samsung, mely saját mobilmenedzsment platformot kínál a vállalatok számára (Knox).

A programban található hardverek listája egyébként a bevezetés óta eltelt egy évben szépen bővült. Jelenleg 16 gyártó 70 készüléke rendelkezik a minősítéssel, mely előírja többek közt az operációs rendszer frissítési gyakoriságát és azt is, hogy a gyártónak a típus megjelenését követően meddig kell szoftverkövetést biztosítania egy adott modellre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról