Szerző: Hlács Ferenc

2019. január 14. 12:00

Nyugdíjba vonul a Chromecast Audio

A Google csendben kivezette portfóliójából az olcsó hangszóró-okosítót, helyette a beépített Chromecast funkciókkal szerelt hangszórók felé terelné a vásárlókat.

Befejezi hangszóró-okosítójának gyártását a Google, a cég a napokban, különösebb felhajtás nélkül nyugdíjazta a sokak által kedvelt Chromecast Audiót. A lépésről először egy Reddit felhasználó számolt be, akinek karácsonyi készülékrendelését törölte a keresőóriás - a kivezetést aztán a vállalat az Android Police-nak nyilatkozva hivatalosan is megerősítette.

Közleményében a vállalat arról beszélt, "folyamatosan fejlődő" termékportfóliója számos audio-eszközt tartalmaz, ezért döntött a készülék kivezetése mellett - annak támogatását ugyanakkor nem zárja le, a jelenlegi Chromecast Audio tulajdonosok továbbra is változatlanul használhatják majd eszközeiket, noha azt nem tudni pontosan meddig.

ccaudio

A lépéssel a cég vélhetően a Google Home okoshangszórók, illetve a más gyártóktól származó, Google Assistanttal, illetve beépített Chromecast funkciókkal szerelt hangsugárzók felé igyekszik terelni a felhasználókat. A hangos tartalmak, zenék, podcastok chromecastos lejátszási lehetősége tehát nem veszik el az eszköz kivezetésével, ahhoz ugyanakkor már dedikáltan a funkcióval ellátott hangszórókat kell vásárolni. Ilyenekből már tengernyi van a piacon, a Chromecast Audio távozása persze így is fájdalmas, hiszen nincs többé lehetőség vele a meglévő, jól bevált hangrendszer felokosítására egy egyszerű jack aljzaton keresztül. A már kiépített otthoni infrastruktúrát lecserélni Chromecast támogatással szerelt eszközökre pedig sokkal költségesebb mulatság, mint a 35 dolláros kütyüt megvenni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kivezetéssel párhuzamosan számos üzlet le is árazta a készüléket - a Google saját online boltjában egészen 15 dollárig vitte le az árat - amelyeket a vásárlók a legtöbb helyen pánikszerűen el is kapkodtak.

Szerencsére az intézkedések nem érintik a hagyományos, tévére vagy egyéb kijelzőre köthető HDMI-s Chromecastokat, ugyanakkor utóbbiaknak is aggasztó jövőképet vetít előre, hiszen televíziókból is egyre több érkezik integrált Chromecast funkciókkal. Nem kizárt tehát hogy a későbbiekben a Google itt is hasonló stratégiát választ és megpróbálja inkább a megoldást tartalmazó tévék vásárlására rávenni felhasználóit, noha miután ezek a legtöbbek számára komolyabb befektetést jelentenek mint a hangszórók, a Google remélhetőleg kétszer is meggondolja, hogy elvágja-e a termékvonalat. Az mindenesetre biztató, hogy a Chromecastból a cég tavaly ősszel új verziót is piacra dobott, így jó eséllyel egy darabig még nem készül elbúcsúzni a tévéokosítótól.

a címlapról