Szerző: Hlács Ferenc

2019. január 11. 14:55

Hárommilliárd letöltésnél jár a VLC

A népszerű videolejátszó androidos AirPlay, valamint VR támogatással ünnepel.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a VLC, a népszerű videolejátszó már hárommilliárd letöltésnél jár - a látványos eredményt pedig a cég az androidos AirPlay-támogatás bejelentésével ünnepli. A funkciót a csapat egyik vezetőfejlesztője, Jean-Baptiste Kempf a CES-en, a Varietynek nyilatkozva jelentette be - a megoldással végre a lejátszót androidos eszközről használóknak is lehetőségük lesz annak tartalmát az Apple TV-ken keresztül (vagy hamarosan akár azok nélkül) a nagy képernyőkön is megjeleníteni. Az AirPlay támogatása a VLC mobilalkalmazásába várhatóan február hónapban érkezik meg.

De nem ez az egyetlen újdonság amire számítani lehet, a különböző, a HTC Vive-hoz hasonló, asztali PC-s VR szemüvegek natív támogatása is úton van a VLC felé. Ehhez Kempf szerint a csapat számos headset működését visszafejtette, hogy ne kelljen a gyártók SDK-ira támaszkodnia, amelyek több száz megabájttal hizlalnák fel a lejátszó méretét - ezzel szemben a Varietynek is demonstrált implementáció összesen egy megabájtnyi plusz kódot tartalmaz. A VR-es VLC megoldás egyébként egy virtuális mozi üzemmódot is ígér.

vlcill

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Mindezek mellett a cég egy újratervezett médiatár létrehozására is készül, hogy akár iTunesról is átcsábítsa magához a felhasználókat - noha Kempf igyekezett hangsúlyozni, hogy ezzel együtt nem egy gigantikus személyes zene- és videotárak kezelésére szolgáló médiacenter megoldást fejlesztenek. A csapat egy kisebb frissítést egyébként a napokban is kiadott, a 3.0.6-os verziószámú kiadás már az AV1 videoformátum esetében is támogatja a HDR tartalmakat.

Eközben már az új, 4.0-s főverzió is ott van a láthatáron, noha pontos megjelenési dátumot annak kapcsán még nem árultak el a fejlesztők, az mindenesetre már tudható, hogy a frissítés jobb skálázást és jobb minőségű HDR lejátszást hoz majd. Kempf továbbá azt ígérte, a VLC a későbbiekben új platformokra is utat talál, köztük a Sony PlayStation 4 és Nintendo Switch konzolokra, illetve a Roku készülékekre is.

Ahogy a Venturebeat is kiemeli, a fenti újítások azért is látványosak, mert a VLC alig egy tucat főből álló fejlesztőcsapatot tudhat maga mögött - ennek megfelelően persze el is tarthat egy ideig, míg az ígért funkciók a stabil kiadásba is megérkeznek.

a címlapról