Szerző: Asztalos Olivér

2019. január 9. 13:32

Hibrid Optane SSD-vel készül az Intel

A tavaszra datált új Optane termék a 3D XPoint és a 3D NAND előnyeit igyekszik egyesíteni.

Érdekes SSD bukkant fel az Intel oldalán. Az Optane Memory H10 névre keresztelt termék különlegességét az adja, hogy áramkörén egyesülnek a gyártó 3D XPoint és 3D NAND fejlesztései. Az Intel elgondolása szerint előbbi gyorsítótárként funkcionálhat majd, a 16 vagy 32 gigabájtos területre kerülhet az operációs rendszer és az alkalmazások betöltés szempontjából kritikus része. A QLC-s NAND szolgáltatja majd a nagyobb, de lassabb tárterületet, amelyre az elérési időre és az átviteli sebességre kevésbé érzékeny adatok kerülhetnek. Bár az Intel fejlesztése érdekesen hangzik, az előzetes információk alapján a kivitelezés hagyhat némi kívánnivalót maga után.

A gyártó ugyanis látszólag nem erőltette meg magát az Optane Memory H10 fejlesztésénél, az M.2 formátumú háttértár gyakorlatilag két különálló, egymás mellé helyezett SSD-ből áll. Ez annyit tesz, hogy a 3D XPoint chip és a 3D NAND chip(ek) saját vezérlővel, illetve dedikált PCI Express sávokkal rendelkeznek. Ennek megfelelően az operációs rendszer két külön meghajtóként láthatja majd az Optane Memory H10-et, így a gyorsítótárazást valószínűleg szoftveresen, a chipkészlet és/vagy az operációs rendszer szintjén oldja meg az Intel. Ezt támasztja alá, hogy a termék megfelelő működéséhez Coffee Lake vagy Whiskey Lake platformra lesz szükség, amely csökkenti a potenciális vásárlók körét.

Az Intel vélhetően amiatt döntött az egyszerű megvalósítás mellett, mert a 3D XPoint és a 3D NAND vezérlése nagyban eltér, a meghajtószintű együttműködéshez speciális vezérlőchipre lenne szükség. Ennek kifejlesztése hosszú és költséges folyamat, amelyet a gyártó nem vállalt be, legalábbis egyelőre. Pedig a két technológia ötvözése kézenfekvő, hisz a 3D XPoint chipek rendkívül alacsony késleltetésre és nagy strapabírásra képesek, ezért cserébe ugyanakkor kapacitássűrűségük viszonylag kicsi. A QLC 3D NAND ezzel szemben kimagasló kapacitássűrűséggel bír, ám ezért cserébe sebességgel kell fizetni, miközben a cellák már nagyjából 1000 programozási ciklust követően elfáradhatnak.

opt_mem_h10

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Intel tervei szerint az Optane Memory H10 valamikor tavasszal kerül piacra három kapacitásban: 16GB 256GB, 32GB 512GB, 32GB 1024GB (3D XPoint 3D NAND). A viszonylag szigorú kompatibilitási megkötés miatt valószínű, hogy elsősorban az idén megjelenő, új notebookokba kerülnek be az M.2 formátumú hibrid meghajtók.

Hasonló időben jelenhet meg a következő generációs, kizárólag gyorsítótárazáshoz készített Optane Memory. Az M15 jelölésű modellekkel 128 gigabájtig tolja ki a kapacitást az Intel, bár a gyártó arról mélyen hallgat, hogy a rendszer számára ebből csak kevesebb, a legnagyobb modell esetében például csupán 118 gigabájt érhető el a tartalékterület miatt. A M15-os modellek vélhetően nagyobb átviteli sebességet kínálnak majd, legalábbis erre utalhat a négysávos PCIe csatoló (az előző generáció kétsávos volt). Ezek a termékek elsősorban szintén notebookokból köszönhetnek majd vissza, a korábbinál remélhetőleg korrektebb marketing mellett.

Végül, de nem utolsó sorban az önálló meghajtónak szánt 800P széria is utódot kap az Optane SSD 815P formájában. Első ránézésre ezek megfelelnek az M15-ös modelleknek, így nem kizárt, hogy az Intel csak a címkézőpisztolyon csavar egyet úgy, hogy a termékek dobozán a valós, elérhető tárkapacitás (58 és 118 gigabájt) szerepeljen majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról