Szerző: Hlács Ferenc

2019. január 8. 12:20

Frissített ThinkPad X1 Carbonnal és gamer gépekkel jön a Lenovo

Frissített ThinkPad X1 Carbonnal és gamer gépekkel jön a Lenovo és X1 Yoga is ráncfelvarrást kapott, a cég továbbá ultraszéles monitorokat is mutatott.

Menetrend szerint frissültek a Lenovo üzleti ultrabookjainak zászlóvivői, a vállalat az idei CES-en bejelentette a ThinkPad X1 Carbon, illetve az X1 Yoga legújabb generációját is - több gamer notebook, illetve monitor mellett. Bár javarészt csak inkrementális frissítésről van szó, azért akadnak szemmel látható változások az eszközökön: a hetedik generációs X1 Carbon legfeltűnőbb külső újítása a 4K kijelzővel szerelt modellen látható, itt ugyanis a cég a sorozattól megszokott matt, műanyag hátlapot látványos szénszálas borításra cserélte, az eszköz nevéhez hűen - a készülékházban használt szénszálas megoldás így a prémium modell esetében már szabad szemmel is látható.

ltpx1c01

A készülékházon belül a várható újításokat találjuk, azaz az egyelőre pontosan meg nem nevezett, Whisky Lake Intel Core processzorokat, továbbá 16 gigabájt maximális RAM-ot és akár 2 terabájt PCIe SSD tárhelyet. A 14 hüvelykes kijelzőből mindjárt ötféle opciót is kínál a gyártó, a 400 nit fényerejű Full HD panel hagyományos, illetve betekintésvédelemmel ellátott kiadásban is elérhető, illetve 300 nites fényerő mellett érintésérzékeny verzió is rendelhető belőle. A portfólióban ugyancsak ott van a 300 nites, 2560x1440-es lehetőség, illetve az említett, látható szénszálas kivitellel párosított 500 nites 4K Dolby Vision plecsnis panel is.

ltpx1c02

Az X1 Carbon szokás szerint vékonyabb és könnyebb is lett mint az előző generáció, a maga 14,95 milliméterével és 1,08 kilogrammos tömegével. A vékony készülékházon két hagyományos USB 3.1 Gen1 portot találunk, illetve két Thunderbolt 3 támogatással érkező USB-C aljzatot, emellett pedig egy fejhallgató-jack és egy HDMI csatlakozó is elfért az eszközön - a portfólióból ugyanakkor a tavaly megismert, átalakítóval használható mini Ethernet aljzat már sajnos kimaradt. A cég ugyanakkor megtartotta a pozitív fogadtatásra talált ThinkShuttert, azaz a webkamera elé húzható fizikai reteszt, amellyel már a hagyományos, illetve a Windows Hello azonosításra használt infravörös kamerák is eltakarhatók.

A notebookban egy 51 Wh kapacitású akku kapott helyet, ez valamivel kisebb mint a tavalyi modellben található akkumulátor, ugyanakkor a vállalat szerint a különbség nem változtat majd az üzemidőn, amelyről azt ígéri, akár a 15 órát is elérheti - ez persze nagyban függ majd attól is, az adott gép a fenti kijelzők közül melyiket használja. A legújabb X1 Carbonra még sokat kell várnia a közönségnek, a notebook ugyanis csak júniusban kerül a boltokba, nettó 1710 dolláros indulóáron.

ltpx1y

ThinkPad X1 Yoga

A széria hajlékonyabb modellje, a 360 fokban visszahajtható kijelzővel szerelt ThinkPad X1 Yoga már alumíniumházban érkezik, az X1 Carbonnal megegyező specifikációkkal, noha értelemszerűen a nem érintésérzékeny kijelzőopció itt kimarad a kínálatból. A 15,2 milliméteres, 1,37 kilós készülékházon továbbá az egyik hagyományos USB csatlakozó USB 3.1 Gen2 szabványra épít - ettől eltekintve azonban azonos hardverről beszélhetünk. Jó pont, hogy idén már az X1 Yoga modell is támogatja a szériához tartozó összes dokkolási megoldást, beleértve a ThinkPad Mechanical Dockot is. A hibridhez természetesen a készülékházban tárolható ThinkPad Pen Pro érintőtoll is tartozik. A ThinkPad X1 Yoga ugyancsak júniusban rajtol, az indulóár itt nettó 1930 dollár lesz.

A gamer modellek sem késnek

A felhozatalból természetesen a játékosokat célzó notebookok sem maradhattak ki, a vállalat mindjárt két új Legion szériás laptopot villantott, a 17 és 15 hüvelykes kivitelben elérhető Y740, valamint a 15 hüvelykes Y540 formájában. A frissített Y740 modellekbe akár 32 gigabájt, 2666 megahertzes DDR4 RAM, illetve igény szerint 512 gigabájtos SSD, vagy 2 terabájtos merevlemez pakolható, amelyek mellé akár hatmagos Intel Core i7-8750H választható. A gépek dedikált grafikával érkeznek, a kisebb Y740-ben egy GeForce RTX 2070 Max-Q GPU dolgozik, míg a 17 hüvelykes változatba GeForce RTX 2080 Max-Q jutott. Mindkét eszköz elérhető továbbá 144 hertzes, G-Sync támogatással szerelt Full HD kijelzővel, 300 nites fényerő mellett.

legiony74015

Legion Y740, 15 hüvelyk

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A kisebb készülék 19,95 milliméter vékony és 2,2 kilogrammot nyom, míg a nagyobb modell már 21,95 milliméteres, 2,9 kilóval. A készülékházra mindkét gépnél azonos csatlakozópaletta jutott, három hagyományos USB 3.1 Gen2 porttal, egy USB-C Thunderbolt 3 aljzattal, illetve egy HDMI és egy Mini DisplayPort csatlakozóval - mindezek mellett itt már az Ethernet aljzat sem maradt ki a felhozatalból. A 15 hüvelykes kiadásba a gyártó egy 57 Wh-s akkut tett, míg a nagyobb verzió 76 Wh-ból gazdálkodik - utóbbiban egyébként a Dolby Atmos hangrendszer egy mélynyomóval is kiegészül. A Legion Y740 17 hüvelykes modellje nettó 1750, a 15 hüvelykes modell pedig nettó 1980 dolláros árcédulától lesz elérhető, várhatóan már februárban. Az Y540-ről egyelőre kevesebb részlet ismert, az ugyanakkor tudható, hogy a fentiekhez hasonló belsőségekkel érkezik, egy RTX 2060 GPU-val felszerelve, a gyártó szerint idén májusban, nettó 930 dolláros indulóáron.

Ívelt óriás, gamer- és vállalati köntösben

A Lenovo monitorokkal is igyekszik kiszolgálni a CES közönségét, a gyártó palettáján egy gamer és vállalati kivitelben is piacra dobott ívelt, ultraszéles kijelző is felbukkant.  Utóbbi kiadás ThinkVision P44w névre hallgat, képátlója pedig 43,4 hüvelyk, 32:10-es képaránnyal - az eszköz két egymás mellé állított 24 hüvelykes kijelzőnek felel meg. A monitor felbontása 3840x1200, maximális fényereje pedig 450 nit, továbbá HDR támogatással érkezik, a készülék egész pontosan a VESA Certified DisplayHDR 400 plecsnit kapta meg.

p44w

ThinkVision P44w

Noha a vállalati szegmensben ez még nem mondható általánosnak, a P44w képességei között az AMD FreeSync támogatás is ott van - és persze a tekintélyes csatlakozóarzenál is. Az eszközön két HDMI 2.0, egy DisplayPort 1.4 és két USB-C aljzat is található USB 3.1 Gen1 és Gen2 támogatással, továbbá egy USB hub is elfért rajta, négy hagyományos USB 3.0 csatlakozóval és egy hangkimenettel. A monitor akár egyszerre két videobemenetet is kezel, azaz két eszköz párhuzamosan is ráköthető, tartalmaik pedig egymás mellett, vagy kép-a-képben módban jeleníthetők meg. A P44w várhatóan áprilisban debütál, nettó 1300 dolláros áron.

 legiony44w

Legion Y44w

A gamer közönséget célzó Y44w kiadásba a cég pontosan ugyanezt a panelt csomagolta ugyanezekkel a képességekkel és csatlakozókkal, egyedül a dizájnban találni különbséget a két monitor között. Az Y44w modell ugyanakkor valamivel olcsóbb lesz, az ugyancsak áprilisban, nettó 1200 dolláros árcédulával jelenik meg.

a címlapról