Szerző: Hlács Ferenc

2019. január 2. 15:37

Kísérleti jelleggel hirdetéseket csempészett a Firefoxba a Mozilla

Öt napig futottak a Firefoxba csempészett hirdetések. A felhasználók tetszését nem nyerték el az üres lapokba ágyazott ajánlatok.

Számos Firefox felhasználót hideg zuhanyként ért, mikor a napokban egy-egy újonnan megnyitott, üres böngészőlap alján reklámok fogadták. A Mozilla által az új lapokra csempészett hirdetéseknek gyorsan híre ment, többek között Redditen is, ahol a közösség nem meglepő módon negatívan fogadta a váratlan reklámokat, amelyeket mint kiderült, a szervezet kísérleti jelleggel jelenített meg egyes felhasználóknál.

A Mozilla azonban a VentureBeat megkeresésére úgy nyilatkozott, nem is reklámról van szó, csupán a "partnerek ajánlatairól" a böngésző felhasználói számára, amelyek kapcsán a szervezet semmilyen felhasználói információt nem oszt meg az ajánlat mögött álló céggel. A tájékoztatás szerint az ominózus kampány 2018 végén öt napig futott, és az egyesült államokbeli felhasználók 25 százalékánál jelent meg, akik a böngésző legfrissebb verzióját futtatták.

mozhq

A lapok alján, egy snippetben megjelenített tartalom, amelyet a szervezet helyesbítése ellenére a legtöbben jó eséllyel hirdetésként értelmeznek, egyébként a Booking.com ajánlatát tartalmazta, amelyben egy 20 dolláros Amazon ajándékkártyát ígért a cég a cég oldalán szállást foglaló felhasználóknak. A Mozilla szerint korábban is jelent már meg egy hasonló ajánlat a böngészőben, akkor a felhasználók azon keresztül egy ingyenes koncertet követhettek élőben. Ezek a snippetek a szervezet szerint csak kísérletek, így csak a felhasználók egy részénél jelennek meg, nem vezeti be azokat mindenkinél.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Nem ez az első eset, hogy a Mozilla valamilyen módon megpróbál hasonló tartalmakat csempészni a böngészőbe, ilyen volt mikor tavaly májusban az egy évvel korábban bekebelezett, a Firefoxba integrált Pocket böngészőkiegészítő személyre szabott cikkajánlói közé érkeztek meg a szponzorált tartalmak. Fontos különbség azonban, hogy akkor a Mozilla jó előre bejelentette a lépést, kiemelve, hogy a felhasználóknak lehetőségük van kikapcsolni a szponzorált tartalmakat.

Most ez a bejelentés elmaradt, szerencsére azonban a snippetek kikapcsolására is van opció, azok böngésző beállítások menüjében egy kattintással lekapcsolhatók, velük együtt pedig az új lapokra csempészett hirdetések is. A snippetekhez, vagy a böngészőt magyar nyelven használóknál "töredékekhez" nem tartozik túl részletes leírás, a menüben mindössze annyi áll, "hírek a Mozilláról és a Firefoxról" - ez pedig a legtöbb gyanútlan felhasználóknál valószínűleg nem igazán fedi le a hirdetések megjelenítését. A snippeteket egyébként a böngésző legtöbbször egy-egy Firefox funkcióról való tájékoztatásra, netán ünnepi jókívánságok kiküldésére használja a Mozilla, most azonban úgy tűnik elkezdett egyéb, jövedelmezőbb lehetőségekkel is barátkozni, legalábbis egy kísérlet erejéig.

a címlapról