Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 19. 08:00

Az iPhone X modellek kijelzője miatt perelik az Apple-t

A felperesek szerint a cég félrevezető specifikációkkal hirdeti a telefonokat, figyelmen kívül hagyva a lekerekített sarkokat, a notch-ot és a kijelzőtechnológia sajátosságait.

Pernek néz elébe az Apple az iPhone X, XS és XS Max kijelzői miatt: az Egyesült Államokban két iPhone tulajdonos indított eljárást a cupertinói óriás ellen, mondván a vállalat félrevezető, valótlan specifikációkkal reklámozza készülékét, amelynek képernyője valójában a hirdetettnél 10 százalékkal kevesebb hasznos területtel rendelkezik, de még a képátló terén is akadnak problémák.

A The Register szerint a pert indító Christian Sponchiado és Courtney Davis arra hivatkoznak, hogy kijelző tetején lévő beugró, vagy notch, a panel lekerekített sarkai, illetve a felhasznált kijelzőtechnológia miatt sem állják meg a helyüket az Apple oldalán közzétett adatok szerint. Ezek alapján egyébként az 5,8 hüvelykes iPhone X és XS képernyője 1125x2436 pixelt sorakoztat, míg a 6,5 hüvelykes iPhone XS Max 1242x2688 képpontból gazdálkodik.

iphone_xr

Az első probléma a felperesek szerint, hogy a telefonokban használt, a Samsung által gyártott OLED kijelzők a cégtől ismert PenTile elrendezés miatt képpontonként csak két szubpixelt tartalmaznak, így kétszer annyi zöld alpixel található rajtuk mint kék, illetve piros - szemben a hagyományos LCD-kkel, amelyek három szubpixellel operálnak, így ugyanannyi piros, zöld és kék egység fér el rajtuk. Noha a technológia hosszabb élettartamú kijelzőket tesz lehetővé, a pert indító felek szerint a telefonok specifikációi így félrevezetők, hiszen összességében lényegesen kevesebb szubpixelt tartalmaznak. Az IPS LCD panellel szerelt iPhone 8 Plus például bár csak Full HD, azaz 1080x1920-as felbontású, az egyes képpontokban esetében eggyel több szubpixel található - összesen 6220800, szemben az iPhone X 5481000 alpixelével. Ez a felperesek szerint gyengébb képminőséget eredményez az új modelleknél.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Sponchiado és Davis ugyanakkor nem áll meg itt, a notch által elfoglalt kijelzőterületet is levonnák a hirdetett értékből, sőt, a reklámozott panelméretet is kifogásolják. A felek szerint ugyanis az Apple úgy beszél a panelről, mintha az szabályos téglalap alakú lenne, a sarkok azonban valójában lekerekítettek, így a tényleges képátló valamivel még kisebb lesz - a felperesek szerint egész pontosan 5,8 helyett 5,6875 hüvelyk. Ennek fényében erősen kifogásolják az Apple kommunikációját, miszerint "all-screen" eszközökről van szó, azaz a panel teljesen kitölti a készülék előlapját - összességében a pert indítók szerint a használható kijelzőterület mintegy 10 százalékkal kisebb, mint azt az Apple állítja.

Az Apple egyelőre nem reagált az ügyben, amely még nagyon korai szakaszban jár, mindenesetre ha a bíróság a két felperes javára dönt, nem csak a cupertinói óriás feje fájhat, hiszen mára az okostelefon-gyártók döntő többségének van notch-csal szerelt, lekerekített sarkú kijelzős modellje, amelyek specifikációit rendre egy hasonló méretű, szabályos téglalap alakú panel mintájára adják meg. Ha az Apple kapcsán most precedens jön létre az ilyen hirdetési gyakorlat kapcsán, jó eséllyel az androidos gyártók lesznek a következők akik per elé néznek, a jövőben pedig alaposan át kell majd gondolniuk a megadott specifikációkat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról