Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 18. 12:03

Szabálysértő kommentek millióit törölte a Play Store-ból a Google

Több ezer hamis értékelésekre támaszkodó, gyanús appnak is mennie kellett - egy hét leforgása alatt.

Tisztogatásba fogott a Google a Play Store-ban leadott értékelések és vélemények között, miután az alkalmazásboltban elszaporodtak a trágár, félrevezető, illetve hamis minősítések. A keresőóriás az intézkedések keretében egy hét alatt több millió hozzászólást és értékelést törölt - a cég szigora azonban nem áll meg itt, a gyanús vélemények miatt több ezer appnak is mennie kellett az alkalmazásboltból.

A Google három fő kategóriára osztja a szabálysértőnek ítélt Play Store értékeléseket: az első egyszerűen a rossz minőségű tartalom, mikor egy-egy apphoz trágár, gyűlölködő vagy a témához nem kapcsolódó vélemény érkezik. A második osztályba a hamis értékelések tartoznak, amelyek az adott alkalmazás átlagos minősítését próbálják manipulálni - legyen az hamis profilokról leadott öt csillagos értékelések tömkelege, vagy épp egy rivális app esetében a sorozatos egy csillagos támadások. Végül ide tartoznak a "támogatott" értékelések, mikor valós felhasználók valamilyen fizetség ellenében értékelnek, illetve véleményeznek pozitívan vagy akár negatívan egy-egy alkalmazást.

feedbck

A cég blogposztja szerint a Play Store szabálysértő tartalmaira vadászó Trust & Safety csapat az emberi erőforrások mellett egy gépi tanulással kiegészített rendszerrel gyomlálja ki az oda nem illőnek vagy félrevezetőnek ítélt véleményeket és értékeléseket - a rendszer pedig a cég szerint egyre precízebb tanulási modellekkel dolgozik. A vállalat mindenesetre képzett szakértőkkel is ellenőrizteti az automatizáltan kiosztott tiltásokat.

Megoldásával a cég tisztességes mennyiségű rosszindulatú tartalmat ki tud szűrni, ahogy már szó volt róla, több millió értékelés és hozzászólás mellett egy hét alatt több ezer, a szabálysértő értékelésekkel és véleményekkel visszaélő, gyanús tevékenységeket folytató alkalmazást törölt a Play Store-ból. A tekintélyes számok ugyanakkor azt is jól mutatják, mennyire elterjedtek az ilyen visszaélések a keresőóriás alkalmazásboltjában - de valószínűleg mindenki maga is bőséggel találkozott már hasonló tartalmakkal a kommentek között.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Éppen ezért a Google a fejlesztők és a felhasználók segítségét is kéri a hasonló kártékony tartalmak kiszűrésében: előbbieket a keresőóriás arra figyelmezteti, ne indítsanak olyan kampányokat alkalmazásaikban, amelyekben valamilyen appon belüli jutalmat ígérnek az öt csillagos értékelésekor, ez ugyanis támogatott értékelésnek minősül, azaz büntetést von maga után. A cég emellett értelemszerűen azt is igyekszik nyomatékosítani, hogy a hamis, illetve támogatott értékelések vásárlása is szembe megy a Play Store szabályzatával, és tiltáshoz vezethet - a szabályzatot egyébként minden appkészítőnek érdemes átolvasni.

Hasonló irányelvek vonatkoznak a felhasználókra is, a keresőóriás őket is óva inti bármilyen ellenszolgáltatás vagy jutalom elfogadásától a pozitív értékelésekért cserébe, illetve számukra a kommentelési szabályzat átböngészését javasolja - noha esetükben ezt valószínűleg a későbbiekben sem teszik majd meg túl sokan. Mindezek mellett a cég arra is felhívja a figyelmet, hogy az értelmetlen, illetve trágár hozzászólások is szabályellenesnek minősülnek. Végül de nem utolsó sorban a cég mindenkit arra bátorít, ha szabálysértő hozzászólással találkozik, jelölje azt spamként.

a címlapról