Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 18. 11:00

Nem lehet többé vásárolni a Cydia felületén

Leállította a vásárlásokat a jailbreakelt iOS alkalmazásbolt, hamarosan teljes bezárás jöhet.

Végéhez közelít az iOS legendás árnyék-alkalmazásboltja, a Cydia: a felületet létrehozó Jay "Saurik" Freeman közölte, egy biztonsági fiaskót követően leállítja a vásárlási lehetőségeket a boltban - amit később a Cydia teljes bezárása követhet.

A tíz éve indult Cydia a jailbreakelt iPhone-okat célozta, amelyeknek alternatív online alkalmazásboltot biztosított az Apple hivatalos felülete, az App Store mellett. A Cydia gyorsan sikeres lett, ám népszerűsége a jailbreakeléssel párhuzamosan elhalványodott az utóbbi években. Ez egyrészt az iOS megerősített (noha nem áthatolhatatlan) védelmi vonalainak volt köszönhető, másrészt ahogy a rendszer is kiforrottabbá vált, a felhasználóknak is egyre kevésbé kellett a plusz funkciókért a töréshez, illetve a külső alkalmazásbolthoz fordulniuk.

cydia

Freeman először Redditen figyelmeztette a felhasználókat, hogy távolítsák el mentett PayPal adataikat Cydia profiljukról egy "nagyon kevés" felhasználót érintő biztonsági hiba miatt - noha azt sietett hangsúlyozni, hogy nem adatszivárgásról van szó, illetve a PayPal azonosító tokenekhez sem szereztek hozzáférést illetéktelenek. A sérülékenység kapcsán az alapító még elmondta, az csak a felületre rendszeresen bejelentkező, aktív felhasználókra jelentett veszélyt, további részleteket azonban nem közölt - azt viszont elárulta, eredeti tervei szerint még év vége előtt teljesen le akarta állítani az alkalmazásboltot.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Cydia ugyanis Freeman szerint bár egy egészséges ökoszisztéma kritikus eleme volt, már csak pénznyelőként működik, és az alapítónak egyéb motivációja sincs a szolgáltatás életben tartására, főleg hogy annak üzemeltetése egy sor személyes ellentéthez is vezetett.

Az alkalmazásboltban így mostantól nincs lehetőség vásárlásra, ugyanakkor a már letöltött, és kifizetett appok természetesen továbbra is használhatók maradnak. Freeman még erre a hétre ígért részletes "hivatalos" tájékoztatást a Cydia és a köré felépített kiterjedt online közösség jövője kapcsán, ugyanakkor az eddigi információk alapján nem érdemes nagy reményeket fűzni az alternatív iOS-es alkalmazásbolthoz, az a közeljövőben jó eséllyel teljesen bezárja kapuit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról