Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 18. 11:00

Nem lehet többé vásárolni a Cydia felületén

Leállította a vásárlásokat a jailbreakelt iOS alkalmazásbolt, hamarosan teljes bezárás jöhet.

Végéhez közelít az iOS legendás árnyék-alkalmazásboltja, a Cydia: a felületet létrehozó Jay "Saurik" Freeman közölte, egy biztonsági fiaskót követően leállítja a vásárlási lehetőségeket a boltban - amit később a Cydia teljes bezárása követhet.

A tíz éve indult Cydia a jailbreakelt iPhone-okat célozta, amelyeknek alternatív online alkalmazásboltot biztosított az Apple hivatalos felülete, az App Store mellett. A Cydia gyorsan sikeres lett, ám népszerűsége a jailbreakeléssel párhuzamosan elhalványodott az utóbbi években. Ez egyrészt az iOS megerősített (noha nem áthatolhatatlan) védelmi vonalainak volt köszönhető, másrészt ahogy a rendszer is kiforrottabbá vált, a felhasználóknak is egyre kevésbé kellett a plusz funkciókért a töréshez, illetve a külső alkalmazásbolthoz fordulniuk.

cydia

Freeman először Redditen figyelmeztette a felhasználókat, hogy távolítsák el mentett PayPal adataikat Cydia profiljukról egy "nagyon kevés" felhasználót érintő biztonsági hiba miatt - noha azt sietett hangsúlyozni, hogy nem adatszivárgásról van szó, illetve a PayPal azonosító tokenekhez sem szereztek hozzáférést illetéktelenek. A sérülékenység kapcsán az alapító még elmondta, az csak a felületre rendszeresen bejelentkező, aktív felhasználókra jelentett veszélyt, további részleteket azonban nem közölt - azt viszont elárulta, eredeti tervei szerint még év vége előtt teljesen le akarta állítani az alkalmazásboltot.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Cydia ugyanis Freeman szerint bár egy egészséges ökoszisztéma kritikus eleme volt, már csak pénznyelőként működik, és az alapítónak egyéb motivációja sincs a szolgáltatás életben tartására, főleg hogy annak üzemeltetése egy sor személyes ellentéthez is vezetett.

Az alkalmazásboltban így mostantól nincs lehetőség vásárlásra, ugyanakkor a már letöltött, és kifizetett appok természetesen továbbra is használhatók maradnak. Freeman még erre a hétre ígért részletes "hivatalos" tájékoztatást a Cydia és a köré felépített kiterjedt online közösség jövője kapcsán, ugyanakkor az eddigi információk alapján nem érdemes nagy reményeket fűzni az alternatív iOS-es alkalmazásbolthoz, az a közeljövőben jó eséllyel teljesen bezárja kapuit.

a címlapról