Szerző: Habók Lilla

2018. december 14. 15:30

Mi fontos a YouTube-nak?

Természetesen leginkább a hirdetők. Ebből is látszik, hogy az idei évi legfontosabb pillanatokat összefoglaló YouTube Rewind videós összefoglaló inkább nekik kedvez, és kihagyja a "problémás" vloggereket. A közösség viszont erre sok millió dislike-kal reagált.

Elkészült a szokásos év végi YouTube Rewind videó, amely elméletileg a videós közösségi oldal legfontosabb tartalmait foglalja össze 2011 óta, de az elkészítés fókusza egyáltalán nem a korábbi évekhez hasonlít - mutat rá többek közt a The Verge cikke és Marques Brownlee videója. Az összeállítás ugyanis nem éppen azt mutatja be, hogy a felhasználók milyen közösséget teremtettek a felületen 2018-ban, hanem inkább arra hívja fel a figyelmet, ami a Google szempontjából a hirdetőknek jól eladható tartalom, vagyis egyáltalán nem osztja meg a nézőket. Így szerepel a videóban többek közt Will Smith és Jon Oliver humorista, a Fortnite-játékosként népszerűvé vált Ninja vagy a videósok közül Casey Neistat, Lilly Singh és Liza Koshy.

Azonban egyáltalán nem található meg az összefoglalóban Logan Paul, akinek a KSI-vel folytatott boxmérkőzését több tízmillióan követték online és 7500-an a helyszínen, ami egy fontos sporttörténeti pillanat is volt, de a vlogger a japán Aokigahara-erdőben forgatott videója miatt idén erősen a kritikusok kereszttüzébe került. Továbbá kimaradt a Rewindből a hosszú évekig egyértelműen a legnépszerűbbnek számító PewDiePie is, aki az antiszemita nyelvezet miatt esett ki a YouTube kegyeiből. Eközben viszont a svéd videós sztár rajongói elképesztő kampányt folytattak idén, hogy a kedvencüknek maradjon továbbra is a legtöbb feliratkozója. A legnagyobb kihívó az indiai zenei kiadó T-Series volt, amely csatornájának jelenleg 75,5 millió feliratkozója van PewDiePie 76,6 millió feliratkozójával szemben. Mindez viszont teljesen kimaradt a YouTube emlékezetes pillanatokat felvonultató videójából, sok más "problémás" videóssal együtt.

08:13
 

YouTube Rewind 2018: Everyone Controls Rewind | #YouTubeRewind

Még több videó

A közösség viszont minderre a dislike-gomb erőteljes nyomogatásával reagált, így már 11 milliónál tart a nem-kedvelések száma (a 2,2 millió kedveléshez képest), ezáltal pedig jelenleg ez videó a legkevésbé kedvelt a felületen, megelőzi Justin Biebertől a Baby című szám 9,9 millió dislike-jelét is. A Rewind videó összeállítása jól tükrözi, hogy a Google és a YouTube mit tart inkább fontosnak, és úgy tűnik, hogy a közössége helyett inkább a hirdetőket.

Tisztogatás jön

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az eléggé vitatott videós év végi összefoglaló mellett a YouTube a Help Forumon egy hivatalos bejegyzésben bejelentette, hogy december 13-14-én eltávolítja a spam feliratkozókat az adatbázisból. Általában ezek a feliratkozások azt célozzák, hogy egy csatorna minél népszerűbbnek tűnjön, és előfizetésért cserébe a szellemregisztrálók tömegesen elkezdik követni a megbízó csatornáját. A "szolgáltatás" előfizetőinek csatornái mellett azonban a botok megtévesztésből más felhasználókat is bekövetnek, hogy a tevékenység hitelesebbnek tűnjön.

A spameket egyébként a videós közösségi oldal rendszeresen szűri, de a bejegyzés szerint nemrégiben talált és javított egy olyan hibát, ami mégis átengedett meg nem határozott számú kéretlen regisztrációt, úgyhogy ezeknek a törlésére kerül sor a napokban. A tisztogatás következtében pedig a csatornatulajdonosok akár jelentős visszaeséseket is tapasztalhatnak majd a feliratkozóik számában - a feliratkozókért fizető csatornák mellett a többi felhasználó is. Ez különös nagy problémát jelent azok esetében, akiknek csatornája így ezer feliratkozó alá esik, mivel ez a YouTube Partner Programból való kizárást is maga után vonja. A cég magyarázata szerint a felhasználóknak újra regisztrálniuk kell majd a programba, amint organikusan is sikerül elérniük az ezer feliratkozót.

Nemrégiben egyébként az Instagram is tisztogatást tartott a közönségnövelő appokkal kapcsolatban, amelyek a követők, a bejegyzés-kedvelők és a hozzászólók számát növelik. Bár a mesterségesen megnövelt számok elsőre talán nem tűnnek problémának a szolgáltatások szempontjából, valójában azonban a hirdetők mérőszámait összezavarják. A reklámozók, szponzorok szempontjából nagyon fontos, hogy hiteles adatokat találjanak a saját márkájukkal vagy éppen a támogatott influencerekkel kapcsolatban, mivel így tudják felmérni egy hirdetés valódi hatásával kapcsolatban. Az Instagram és a YouTube szempontjából pedig így nagyon is fontos, hogy a spameket rendszeresen eltávolítsák a felületről, hogy ezáltal is kiszolgálják a hirdetők érdekeit.

a címlapról