Szerző: Habók Lilla

2018. december 14. 12:59

Asztali változatban is érkezik a Facebook Watch

2019-re újabb lendületet szeretne venni a Facebook, hogy növelje a videós Watch szolgáltatás népszerűségét. A cég közölt néhány adatot, ami elég visszafogottnak tűnik a közösségi óriás lehetőségeihez képest. Ezért is villantotta fel a cég a Watch asztali és a Lite változatát, és a monetizációs lehetőséget újabb országokban.

Még mindig nem mondható kirobbanó sikernek a Facebook YouTube-konkurenciának szánt Watch megoldása, amelyet a közösségi óriás tavaly nyáron vezetett be az Egyesült Államokban, majd idén nyár végétől nagyobb felhajtás nélkül globálisan is elérhetővé tette. Ennek kapcsán egyébként minden facebookos oldalnak létrehozta a csatornáját a már feltöltött videókkal. Eddig azonban csak a mobilos főalkalmazásból volt elérhető a megoldás, és nem volt információ annak kiterjesztéséről az asztali változatra. A mai napon viszont a Facebook többek közt azt is bejelentette, hogy a Facebook Watch mostantól globálisan elérhető az asztali szolgáltatásból és a Lite alkalmazásból is.

Valószínűleg a vállalat a terjeszkedéstől várja, hogy növekedjen a nézőszám, ami viszont egyelőre még mindig nem tűnik túl acélosnak, a szemmel látható növekedés ellenére. Négy hónappal ezelőtt még ugyanis a Facebook 50 millió felhasználóról számolt be, akik havonta legalább egy percet töltenek a szolgáltatásban. Mostanra, a globális kiterjesztésnek köszönhetően már 400 millió felhasználó néz legalább egy percnyi Watch-videót havonta, közülük 75 millió naponta. Ráadásul ez a 75 millió napi felhasználó átlagban egy nap több mint 20 percet tölt el a felületen. A Facebook napi 1,5 milliárd felhasználójához képest viszont ez még mindig csak 5 százalékos felhasználói arányt jelent, tehát még bőven lenne hová növekedni a videók nézettsége terén.

Facebook-Watch-Infografika

Mégis a Facebook úgy döntött, hogy már itt az ideje a monetizáció kiterjesztésének is, mivel a "reklámszüneteket" (Ad Breaks) augusztusban öt országban vezette be, mostantól pedig ezek már 40 országból elérhetőek. Ezek a reklámszünetek a tévés vagy youtube-os hirdetésekhez hasonlóan a videók közben jelennek meg, így lehetőséget teremtenek a cégeknek a hirdetésre, és ezáltal bevételt jelentenek a Watch-feltöltéseket végző videósoknak és természetesen a Facebooknak is. Így tehát az elérhető nyelvek között mostantól az angol, francia, német, hindi, mandarin nyelvek mellett például a thai, tamil és tagalog is megtalálható, de a magyar nyelv még mindig nincs közöttük. Természetesen 2019-re a vállalat még több országban ígéri a monetizáció kiterjesztését, de nem részletezi, hogy például Magyarország számíthat-e rá már jövő évben.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A videókból szerezhető bevétel elég fontos ahhoz, hogy a tartalmak is gazdagabbak legyenek a felületen, ami magával vonja a kívánt nézőszám-növekedést is. Eleinte a Facebook hatalmas összegeket fizetett egy-egy tartalom-előállítónak, akár hírügynökségeknek vagy influencereknek, hogy töltsék meg a felületet a szolgáltatás beindításához. A The Information forrásai szerint viszont a vállalat eddig is 90 millió dolláros költségvetést szánt a videókra, ami a jövőben is megmarad, ellenben kevesebbet fizetne egy-egy eddigi tartalomkészítőnek, hogy az összeget inkább a nemzetközi piacokra fordítsa.

A közvetlen pénzes megbízások mellett ezért is van szükség a Brand Collabs Manager szponzorációs program kiterjesztésére, vagy a hirdetőknek adott pontosabb célzási lehetőségekre és más eszközökre. Ha hirdető jobban megkedvelik a platformot, abból ugyanis a tartalomkészítők is részesedhetnek, ezáltal pedig a Facebooktól közvetlenül kapott alacsonyabb összegek ellenére is megvethetik a lábukat a felületen. A modell fenntarthatóvá tétele egyelőre még alakulóban van, és jelenleg még nem is érinti a magyar hirdetőket, és így az egyedi magyar Watch-tartalmak tömeges megjelenésére sem lehet még számítani.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.