Szerző: Hlács Ferenc

2018. december 12. 14:00

Saját feladatkezelővel jön a 64-es Firefox

A frissített böngésző végre a megnyitott lapok csoportos kezelésére is rágyúr.

Több hasznos újítást is hoz a Firefox 64.0-s frissítése, a Mozilla böngészőjének felhasználói egyebek mellett az okosabb lapkezelésnek és a fejlettebb funkcióajánlásoknak örülhetnek. A tabok hatékonyabb kezelése hiánypótló funkcióként érkezik, a Chrome-ban már egy ideje elérhető megoldást sok laphalmozásra hajlamos Firefox felhasználó hiányolta. A 64-es főverzióval végre lehetőség nyílik több lapfület kijelölni, akár egyenként a ctrl billentyűt lenyomva, vagy többet egyszerre a shift nyomva tartásával. A kijelölt tabok aztán egyszerre zárhatók be, húzhatók át egy másik - már megnyitott vagy épp új - ablakba, esetleg menthetők könyvjelzőként.

A böngésző egy új Feladatkezelő oldalt is kapott, amely az URL-sávból az about:performance lapra navigálva érhető el. A Mozilla itt a Windowsból megismert feladatkezelőre kísértetiesen emlékeztető felületet hozott létre, amelyen az egyes megnyitott lapok, illetve a böngészőkiegészítők erőforrás-felhasználása követhető, akár a lapokon futó egyes beágyazott tartalmakra lebontva. A felületen aztán gyorsan elcsíphetők, illetve be is zárhatók a teljesítményéhes tabok.

ffxil

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A frissített böngésző relevánsabb funkciójavaslatokat is ígér, igaz egyelőre csak az Egyesült Államokban. Ott a felhasználók böngészés közben nem csak az éppen hasznosnak ítélt böngészőfunkciók, de akár a praktikus kiegészítők kapcsán is kaphatnak ajánlásokat. Mindezek mellett a Mozilla Windows alatt a megosztást is egyszerűbbé tette, az URL sáv végén megnyitható menüben a rendszer natív megosztási felületét is elérhetik, így egyenesen a kívánt appon keresztül oszthatják meg az adott oldalt.

Eközben a böngésző macOS és Linux alatt is felzárkózott a windowsos kiadás mögé, mindkét verzió megkapta ugyanis az LTO (Link Time Optimizaton) támogatását, amely Windowson már az előző, 63-as főverzió óta elérhető. A telepített kiegészítők eltávolítása is egyszerűbbé válik, az ikonra jobb gombbal kattintva megjelenő menüben, a macOS-szel dolgozó vállalati felhasználókat pedig a frissített policy-motor boldogíthatja, amelyben már konfigurációs profilok is készíthetők a vállalati Firefox deploymentekhez. A Firefox 64-es főverziója emellett három kritikus, öt magas, három közepes és egy alacsony súlyossági besorolású biztonsági rést is javít. A frissített böngésző már szabadon letölthető.

a címlapról