Szerző: Asztalos Olivér

2018. december 6. 11:00

Küszöbön a Qualcomm forradalmi ujjlenyomat-olvasója

Az ígéret szerint sokat tud majd a Qualcomm jövőre piacra kerülő 3D Sonic Sensor ujjlenyomat-olvasója.

HIRDETÉS

Kijelző (vagy akár hátlap) alá építhető ujjlenyomat-olvasójáról beszélt éves Tech Summit rendezvényén a Qualcomm. A 3D Sonic Sensor névre keresztelt fejlesztés gyakorlatilag elkészült, az ultrahangra építő biometrikus azonosítóhardver pedig már jövőre visszaköszönhet egyes készülékekből. A tervezőcég ígérete szerint a fejlesztés egyik nagy erőssége, hogy a piacon egyedülálló technológiának hála "messzire ellát", akár 1,2 milliméter vastag OLED kijelzőkön, 0,8 milliméteres védőüvegborításon, vagy akár 0,65 milliméter alumíniumon keresztül is képes leolvasni a felhasználó ujjvégeit. Mindezek mellett a piacon lévő optikai olvasókkal ellentétben a különféle folyadékok sem jelentenek akadályt, az ujjlenyomat-olvasó akár víz alatt is hatékonyan bevethető, illetve a elzsírosodott felület sem jelent számára problémát.

A "szuperlátás" képessége az olvasóegységek körében újnak számító ultrahangos technológiának köszönhető, mely a felhasználó ujjáról visszaverődő hanghullámok alapján állítja össze az ujjlenyomatot. Emiatt nem szükséges optikai rálátás, a bőrfelület és a készülékház között lehet folyadék vagy akár kisebb szennyeződés is, a Qualcomm ígérete szerint ez nem befolyásolja a beolvasás sikerességét. A tervezőcég emellett állítja, hogy az ultrahang lényegesen pontosabb képet készít a bőrfelületről, amely növeli a biometrikus azonosítás biztonságát, a 3D Sonic Sensort az optikai megoldásoknál nehezebb lesz átverni.

finerpr

A Qualcomm szerint ráadásul az ultrahangos technológiával nem csak az ujjbegy bőrfelületét, de az abban áramló vér folyását is nyomon lehet követni. Erre építve (később) a pulzus vagy akár a szívritmus monitorozását is megvalósítható lehet (a testtömeg-index mérésére vagy épp a kalória bevitel monitorozására persze továbbra sem lesz lehetőség). Pulzusmérésre jelenleg az okostelefonok hátsókameráját használják egyes alkalmazások, a szeptemberben piacra került Apple Watch pedig az ígéret szerint képes lesz egy gyors EKG készítésére is.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Arról egyelőre csak pletykák keringenek, hogy elsőként melyik gyártó mutat be 3D Sonic Sensorra épülő készülékét. Iparági források szerint a jövő tavasszal érkező Galaxy S10 nyithatja a sort, melybe a Qualcomm ultrahangos ujjlenyomat-olvasója mellett a cég legújabb, Snapdragon 855-ös alkalmazásprocesszor is bekerülhet. Annyi már most borítékolható, hogy az Apple nem kér a majd technológiából. A cupertinói vállalat hónapokkal ezelőtt száműzte a Qualcomm megoldásait termékeiből, ezzel nagyjából párhuzamosan pedig elkezdte kiterjeszteni arcfelismerésen alapuló biometrikus azonosítóját, a Face ID-t.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 18:20

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.