Szerző: Hlács Ferenc

2018. november 30. 14:51

Több száz kínai alkalmazást törölt az App Store-ból az Apple

Az appok az alkalmazásboltot megkerülve juttattak el frissítéseket a felhasználókhoz.

Több száz kínai appot ebrudalt ki alkalmazásboltjából az Apple, miután azok a megfelelő ellenőrzéseket megkerülve juttattak el frissítéseket a felhasználókhoz. Az alkalmazások között egy sor, Kínában kifejezetten népszerű szoftver is ott volt.

A Telegraph szerint a cupertinói óriás több mint 700 appot törölt az iOS-es App Store-ból, amelyek frissítéseiket az Apple engedélye nélkül továbbították az eszközökre. A vállalat már az App Store hajnala óta tiltja a jóváhagyása nélküli frissítések kiküldését, tavaly pedig proaktívan, üzenetben is elkezdte figyelmeztetni az ilyen megoldásokat alkalmazó fejlesztőket, hogy záros határidőn belül javítsák alkalmazásaikat. A cég továbbá újra és újra világossá tette azt is, hogy az App Store-t megkerülő frissítéseket törléssel bünteti - egyébként nem csak az iOS appoknál, de a watchOS, tvOS és a macOS esetében is.

A cég indoklása erre elég kézenfekvő, a külső frissítések ugyanis biztonsági kockázatot jelentenek potenciálisan megnyitva az appok kapuit különböző beékelődéses támadások előtt. A most kitiltott appok között ott van a Kínában népszerű Sorou kereső, a Sogou térkép, a Togo Car fuvarmegosztó alkalmazás, illetve Pinduodo online bolt alkalmazása is.

apstrill

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Persze korábban a cupertinói óriás már ennél jóval kiterjedtebb tisztogatást is végzett: augusztusban a cég közel 25 ezer alkalmazást törölt Kínában, amelyekből mintegy négyezer a The Next Web szerint illegális szerencsejáték-app volt. Utóbbiak, illetve a hasonló szolgáltatások kigyomlálására egyébként a kínai kormány részéről is nagy nyomás nehezedik a vállalatra - amely pedig igyekszik megfelelni az elvárásoknak, hiszen az App Store bevételeinek csaknem 40 százaléka származik a régióból a Macquarie elemzői szerint. A cég csak 2017 utolsó negyedévében 2 milliárd dollárt söpört be az App Store bevételeiből az országban - ennek megfelelően a jövőben is hasonló szigorra számíthatunk a vállalattól.

Az egyelőre nem világos, hogy mikor, illetve milyen feltételek mellett engedi majd vissza a most eltávolított, jelentős felhasználói bázissal rendelkező appokat az Apple alkalmazásboltjába - ahogy az sem, miért csak a kínai alkalmazásokat érintette a törléshullám.

a címlapról