Szerző: Hlács Ferenc

2018. november 28. 11:00

Tovább egyszerűsíti a Bluetooth-párosítást a Google

A frissített Fast Pair a Google-fiókkal szinkronizálja a párosított eszközök listáját - ráadásul hamarosan Android mellett Chromebookokon is.

Egyszerűbbé tenné a Bluetooth eszközök párosítását Androidon a Google, a keresőóriás ezért tovább csiszolja tavaly debütált Fast Pair megoldását, amellyel a párosított eszközök listája már a felhasználók különböző készülékei között is szinkronizálható. A tavaly októberben bemutatott Fast Pair a Bluetooth fülhallgatók párosítását hivatott felpörgetni, és visszafelé egészen az Android 6.0-t futtató eszközökig kompatibilis.

A funkció használatakor az Android rendszer elkezd a közeli BLE-jelek után fülelni, ha pedig Fast Pair adatcsomagot talál, azt a Google szervereinek továbbítja, amelyektől visszakapja az adott eszköz nevét, képét, valamint ha van ilyen, annak társalkalmazását is. Erről a rendszer értesítést dob fel a felhasználónak, aki egy bökéssel párosíthatja a fülest a telefonnal. Ha ez sikerült, egy újabb értesítésben az Android az opcionális társalkalmazás letöltési linkjét is megjeleníti - mindezt pedig anélkül, hogy a felhasználónak el kellett volna zarándokolnia a telefon Bluetooth menüjébe.

fastpair

A Google most a szolgáltatást Google-fiók szinkronizációval toldja meg: a Fast Pairrel párosított eszközöket a cég így már nem csak az adott készüléken tárolja, de a Google fiókhoz is hozzákapcsolja, azok így az adott felhasználó összes - a funkciót támogató - készülékével egy füst alatt párosíthatók. A támogatott eszközök listája ráadásul hamarosan tovább bővül, az említett Android 6.0-t vagy újabb rendszert futtató készülékek mellett 2019-ben a Chromebookok is megkapják a Fast Pair funkciót.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Miután a megoldáshoz a párosítandó fülhallgatók oldaláról is szükség van támogatásra, a keresőóriás a Fast Pairt használó gyártópartnerek listáját is folyamatosan bővíti, ahogy blogposztjában fogalmaz, "több tucat" gyártóval dolgozik együtt, akik közül sokan a következő hónapokban dobják majd piacra a technológiával szerelt eszközeiket. A megoldás gyorsabb terjesztése érdekében ráadásul a Google igyekszik már a gyökerénél megfogni a problémát, és nem csak a fülhallgató-gyártókkal kooperál, de az azokban használt Bluetooth-megoldások fejlesztőivel is együttműködésre lépett, így az Aiorha Technolgy, a BES, illetve a Qualcomm csapatával is együtt dolgozik, hogy azok natív Fast Pair támogatást tudjanak nyújtani saját SDK-ikhoz. Persze azért a hangszórók-fülhallgatók gyártóival is szoros partnerséget folytat a Google, azok listáján ott van a Fast Pairt egy ideje már támogató Jaybird, de egyebek mellett az Anker és a Bose gondozásában is várhatók a keresőóriás megoldásával szerelt új fülesek.

A technológia persze nem csak az androidos felhasználók kényelmét szolgálja, azzal a Google lemaradását is igyekszik behozni a rivális Apple-lel szemben, amelynek saját AirPod vezeték nélküli fülhallgatói egy ideje már nagyon hasonló párosítási megoldást kínálnak, az összekapcsolt eszközöket a felhasználó Apple ID-jával szinkronizálva.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról