Szerző: Habók Lilla

2018. november 27. 11:14

Távozik a WhatsApp üzleti igazgatója

Baljós folyamatok játszódnak le a Facebookhoz kapcsolódó szolgáltatások igazgatói pozícióiban. Az Instagram, az Oculus és a WhatsApp alapítói után a csevegős szolgáltatás még egy fontos igazgatósági tagja mondott le. A szolgáltatások várhatóan egyre jobban beolvadnak a Facebookba, hogy elkezdjenek pénzt termelni a közösségi óriásnak.

Bejelentette Neeraj Arora, a WhatsApp üzleti igazgatója (chief business officer), hogy csatlakozik a vállalatot már korábban elhagyó igazgatósági tagokhoz. Arora 2011-ben érkezett a Google-től a biztonságot ígérő csevegős szolgáltatáshoz, amelyet a Facebook 2014-ben vásárolt fel 19 milliárd dollárért. A közösségi óriás akkoriban a vállalat számára is független működést ígért a jövőre nézve, de ezt főleg a monetizációs érdekek miatt egyre kevésbé "sikerül" betartania. Mark Zuckerberg a pénzügyi negyedéves jelentések kapcsán rendszerint megemlíti a befektetőknek, hogy a Facebookon kívül még a Messengerből, az Instagramból és a WhatsAppból is több bevételt lehetne kihúzni, ami nyilván kevésbé tetszik az alapítóknak és más régi igazgatóknak.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Arora a búcsúbejegyzésében a pihenésre és a családdal töltött több idő igényére hivatkozik, de érezhetően ebben az esetben is ennél többről van szó. Az igazgató a közleményben egyáltalán nem említi Mark Zuckerberget, csak a WhatsAppot alapító Jan Koumot és Brian Actont, akiknek elmondása szerint sokat köszönhet. Valójában azonban a két említett személy is elhagyta már a csapatot, közülük Brian Acton még 2017-ben vált el a Facebooktól, és azóta is bírálja a céget. A Cambridge Analytica botrány kapcsán ő maga tette híressé a #DeleteFacebook felszólítást, szeptemberben pedig először számolt be arról nyilvánosan, hogy a WhatsApp agresszív monetizációs tervei miatt távozott a csapatból, amely például a tavaly júliusban meghirdetett pozíciókból is látszott.

Jan Koum idén áprilisban mondott le az ügyvezető igazgatói posztról, vélhetően a monetizáció kapcsán felmerülő adatvédelmi problémák miatt. Többek közt a TechCrunch is megírta, hogy várhatóan Arorát nevezi majd ki a Facebook a vezérigazgatói pozícióra. Azonban helyette a közösségi óriás Chris Danielst, az internet.org korábbi igazgatóját választotta a megüresedett helyre.

Neeraj_Arora_WhatsApp

Neeraj Arora már nem lesz a WhatsApp igazgatója, mert ő is távozik a cégtől

Hasonló folyamat játszódott le idén a másik Facebook által felvásárolt alkalmazásnál, az Instagramnál is, amelynek alapítói idén szeptemberben adták be felmondásukat. Kevin Systrom és Mike Krieger nyíltan ki is fejtették távozásukkor, hogy nem értenek egyet a Facebookkal, amely egyre szorosabb integrációt akar a saját közösségi oldala és a korábban felvásárolt szolgáltatások között. A nyomás leginkább Adam Mosserin keresztül érkezett, aki májusban a hírfolyam-termékigazgatói munkát az Instagramra cserélte, majd a két alapító távozása után be is ült az ügyvezető igazgatói székbe.

A Facebookon belüli átalakulási folyamathoz pedig még hozzáadódik, hogy a WhatsApp mostanában az álhírek problémájával is meg kell küzdenie. A vállalat a legveszélyeztetettebb térségekben, Indiában és Brazíliában is oktatásba kezdett, hogy megakadályozza a hamis információk terjedését az üzenetküldő szolgáltatásban. Még nem lehet tudni, hogy ki váltja majd fel Neeraj Arora tevékenységét, de a korábbi üzleti igazgató a búcsúbejegyzésében a "sorok közt" több mindenre utalt, kifejezte reményét, hogy a WhatsApp a következő években is megmarad egyszerű, biztonságos és megbízható kommunikációs terméknek.

a címlapról