Szerző: Habók Lilla

2018. november 26. 16:25

Tisztességtelen munkafeltételek miatt tüntettek az Amazon dolgozói

Már nem először tartottak tüntetést az Amazon dolgozói, elsősorban most a raktárak és az elosztó központok munkatársai az "embertelen" munkakörülmények miatt. A sztrájkot ezúttal Black Friday napjára időzítették, mikor a legnagyobb kárt okozhatják a vállalatnak.

Több európai országban is tüntetést indítottak az Amazonnál dolgozók a számukra kedvezőtlen munkafeltételek miatt, és mivel megfogalmazásuk szerint az e-kereskedelmi óriás robotként kezeli a munkavállalóit. A "nem vagyunk robotok" szlogen ezért is köszön vissza a tüntetők tábláin, és a Twitteren is #AmazonWeAreNotRobots címkével lehet megtekinteni az eseményeket. Az elégedetlen dolgozók Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban tudatosan Black Friday napján vonultak fel, hogy a munkaadójuktól méltóságos és tisztességes bánásmódot, továbbá fizetésemelést követeljenek.

A tüntetők azért választották pont a Black Friday környékére eső időszakot, mivel az Amazon ekkor generálja a legtöbb eladást, és ezzel együtt ekkor gyűjti a legnagyobb bevételt. Úgyhogy az elégedetlen dolgozók szerint egy erre az időszakra időzített tüntetés tudja a legnagyobb kárt okozni a vállalatnak, amely véleményük szerint egyáltalán nem hallgatta meg eddig a panaszaikat és nem akart megállapodást elérni. Az Amazonra helyezett nyomás mellett azonban a tüntetők a fogyasztók figyelmét is szerették volna felhívni, hogy a leértékelt áruk vásárlásakor a tágabb értelemben vett költségekre, a csomagolók és a szállítók munkájára is legyenek tekintettel.

amazon_robotok

Az Amazon igyekezett megnyugtatni a vásárlókat, hogy a tüntetések ellenére zavartalan ügymenetre számíthatnak. Hiába jelezték például Madridban a kétnapos tüntetés vezetői, hogy az 1800 fős csapat 90 százaléka éppen sztrájkol, az Amazon szerint az adat nem volt pontos. A vállalat ennek ellenére a Madridban befutó megrendeléseket az ország 22 másik raktárába irányította át, hogy teljesíteni tudja zavartalan kiszállítás ígéretét.

Az Amazon gyakorlatának egyik leghangosabb kritikusa az Egyesült Királyság általános szakszervezete, a GMB Union. A szervezet legfőképpen az egészségügyi problémákat kifogásolta, mivel összesítése szerint 2015 óta 600 alkalommal kellett mentőt hívni az ország 14 Amazon-raktárához, ami bőven az ipari átlag fölött van. A GMB felmérése bemutatta, hogy a raktárakban dolgozók 87 százaléka állandó vagy alkalmi fájdalmat érez a munkaterhelés miatt, de előfordult már áramütés, épülettűz, eszméletvesztés, mellkasi fájdalmak és vetélés is a munkakörülmények miatt. A szakszervezet szerint embertelen körülmények vannak a vállalatnál, de mostanra elegük lett abból, hogy az Amazon robotokként kezeli a dolgozóit, ezért az érdekképviselet megbeszélést követel a vállalat vezetőivel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Azonban az Amazon TechCrunch-nak küldött közleménye szerint a cég biztonságos munkakörülményeket teremt a dolgozóinak, és "azok a jelentések, amelyek ennek az ellenkezőjét állítják, egyszerűen rosszak". A vállalat a kormány egészségügyi és biztonsági képviselőjének adataira hivatkozva azt állítja, hogy az Amazonnál 40 százalékkal kevesebb sérülés történik mint átlagban más szállítmányozó cégeknél és raktáraknál. A cég még a közleményben hozzáteszi, hogy 25 ezer új munkahelyet teremtett, iparágvezető bérekkel és juttatási csomagokkal.

A fizetés kérdése többek közt Németországban is felmerült, ahol a munkavállalók már évek óta fizetésemelésért küzdenek. Ezúttal Rheinbergben és Bad Hersfeld-ben vonultak utcára az elosztóközpontok munkatársai, mivel a ver.di szakszervezet érvei szerint az Amazon alkalmazottai a kereskedelem átlagos béreinél alacsonyabb jövedelemben részesülnek. Az Amazon válasza szerint viszont Németországban az elosztóraktárai logisztikai központok, és az alkalmazottai jobban keresnek az iparági átlaghoz képest.

Összességében a Gizmodónak nyilatkozó UNI Global Union nemzetközi szakszervezet szerint az Amazon dolgozói közül 2600-an tüntettek Black Friday alkalmából, viszont az Amazon ezt a számot is vitatja, bár ehelyett nem közöl másik adatot. A vállalat szerint a sztrájk egyáltalán nem akasztotta meg a normál üzletmenetet, a központok fennakadás nélkül működtek. Bár az Amazon dolgozói évek óta panaszkodnak a fizetésre és a munkakörülményekre - legutóbb idén júliusban tartottak tüntetést Spanyolországban, Németországban és Lengyelországban -, az e-kereskedelmi óriás rendszerint vitatja és hárítja a vádakat, mint ahogy most is. Érdemi javulásra ezek szerint a mostani tüntetés után sem számíthatnak a vállalat munkatársai.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról