Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Nem állunk le! Alkalomazott AI és mobilfejlesztői meetupokkal várunk mindenkit április 29-30-án az Ankertben.

Hibás Intel driver akadályozza a Windows 10 frissítését

Hlács Ferenc, 2018. november 23. 12:05

Egyes felhasználóknál a Microsoft blokkolta a frissítést a bug kijavításáig.

hirdetés

Nem akar véget érni a Windows 10 October 2018 Update kálváriája: bár a Microsoft a sokadik csúszás után múlt héten végre elkezdte kiadni a 1809-es frissítést, egyes felhasználóknál most ismét akadályokba ütközött a telepítés, bizonyos Intel kijelző-driverekkel telepített PC-knél a redmondi cég kénytelen volt ismét blokkolni a friss Windows 10 verzió kiadását.

A cég a Windows 10 Update History oldalán közzétett magyarázata szerint az Intel két új Audio Display Driverével van probléma, egész pontosan a 24.20.100.6344 és 24.20.100.6345 verziókkal, amelyek "akaratlanul is aktiválnak egyes a Windows által nem támogatott funkciókat". Az érintett illesztőprogramokat futtató eszközöknél a HDMI-n, USB-C-n vagy DisplayPorton csatlakoztatott monitoroknál a hangsáv elnémulhat - a bug a Windows 10 1809, Windows Server 2019 és Windows Server 1809 verziókat érinti.

mshqq

A Microsoft már felvette a kapcsolatot az ügyben az Intellel, a chipgyártó pedig már dolgozik az érintett kijelződriverek javításán és a a hiba orvoslására szánt megfelelő frissítések kiküldésén. A cég fórumán egy útmutatót is közzétett, amellyel a felhasználók ellenőrizhetik, érintettek-e az ügyben. A Windows 10 frissítését egyeseknél ismét visszafogó bugot ne keverjük össze a rendszert sújtó egy korábbi hibával, amely ugyancsak egy Intel driverrel állt kapcsolatban. Ott a cég "nem szándékosan kiadott" Smart Sound Technology drivere volt a ludas, amely a szintén hangproblémákat okozott, a 1809 mellett a 1803-as Windows 10 verzióknál is, ezt azonban a Microsoft és az Intel azóta már orvosolta.

A renitens 1809-es Windows 10 frissítés elképesztően nehézkesen jut el a felhasználókhoz: a kiadást az először októberre csúsztatott rajtot követően a Microsoft visszavonta, miután számos felhasználónál súlyos adatvesztési hibák jelentkeztek, majd egészen múlt hétig tolódott el a rendszer kiadása. De mint látható még most sem megy minden zökkenőmentesen, ráadásul nem csak az Intel driverei miatt.

Szintén múlt héten a windowsos iCloud alkalmazás 7.7.0.27-es verziója is problémákba futott bele az új rendszeren, nem szinkronizált megfelelően egyes tartalmakat - a Microsoft ezért az appal már felszerelt rendszereknél blokkolta a Windows 10 frissítését, a 1809-es rendszereken pedig a fenti iCloud verzió telepítését akadályozza meg hibaüzenettel. Az érintett cégek, azaz a Microsoft és az Apple egyelőre ezt a bugot sem tudta teljesen kiirtani, e cikk keletkezésekor a Windows 10 Update History oldalon a problémához még mindig "Upgrade block in place" cetli tartozott.

A Microsoft mindenesetre láthatóan inkább biztosra megy, a 1809-es frissítés rajtjakor tapasztalt adatvesztési botrányt semmiképp sem akarja megismételni, még ha cserébe az új verziót csigalassúsággal is tudja csak kiadni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalomazott AI és mobilfejlesztői meetupokkal várunk mindenkit április 29-30-án az Ankertben.