Szerző: Hlács Ferenc

2018. november 23. 12:05

Hibás Intel driver akadályozza a Windows 10 frissítését

Egyes felhasználóknál a Microsoft blokkolta a frissítést a bug kijavításáig.

Nem akar véget érni a Windows 10 October 2018 Update kálváriája: bár a Microsoft a sokadik csúszás után múlt héten végre elkezdte kiadni a 1809-es frissítést, egyes felhasználóknál most ismét akadályokba ütközött a telepítés, bizonyos Intel kijelző-driverekkel telepített PC-knél a redmondi cég kénytelen volt ismét blokkolni a friss Windows 10 verzió kiadását.

A cég a Windows 10 Update History oldalán közzétett magyarázata szerint az Intel két új Audio Display Driverével van probléma, egész pontosan a 24.20.100.6344 és 24.20.100.6345 verziókkal, amelyek "akaratlanul is aktiválnak egyes a Windows által nem támogatott funkciókat". Az érintett illesztőprogramokat futtató eszközöknél a HDMI-n, USB-C-n vagy DisplayPorton csatlakoztatott monitoroknál a hangsáv elnémulhat - a bug a Windows 10 1809, Windows Server 2019 és Windows Server 1809 verziókat érinti.

mshqq

A Microsoft már felvette a kapcsolatot az ügyben az Intellel, a chipgyártó pedig már dolgozik az érintett kijelződriverek javításán és a a hiba orvoslására szánt megfelelő frissítések kiküldésén. A cég fórumán egy útmutatót is közzétett, amellyel a felhasználók ellenőrizhetik, érintettek-e az ügyben. A Windows 10 frissítését egyeseknél ismét visszafogó bugot ne keverjük össze a rendszert sújtó egy korábbi hibával, amely ugyancsak egy Intel driverrel állt kapcsolatban. Ott a cég "nem szándékosan kiadott" Smart Sound Technology drivere volt a ludas, amely a szintén hangproblémákat okozott, a 1809 mellett a 1803-as Windows 10 verzióknál is, ezt azonban a Microsoft és az Intel azóta már orvosolta.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A renitens 1809-es Windows 10 frissítés elképesztően nehézkesen jut el a felhasználókhoz: a kiadást az először októberre csúsztatott rajtot követően a Microsoft visszavonta, miután számos felhasználónál súlyos adatvesztési hibák jelentkeztek, majd egészen múlt hétig tolódott el a rendszer kiadása. De mint látható még most sem megy minden zökkenőmentesen, ráadásul nem csak az Intel driverei miatt.

Szintén múlt héten a windowsos iCloud alkalmazás 7.7.0.27-es verziója is problémákba futott bele az új rendszeren, nem szinkronizált megfelelően egyes tartalmakat - a Microsoft ezért az appal már felszerelt rendszereknél blokkolta a Windows 10 frissítését, a 1809-es rendszereken pedig a fenti iCloud verzió telepítését akadályozza meg hibaüzenettel. Az érintett cégek, azaz a Microsoft és az Apple egyelőre ezt a bugot sem tudta teljesen kiirtani, e cikk keletkezésekor a Windows 10 Update History oldalon a problémához még mindig "Upgrade block in place" cetli tartozott.

A Microsoft mindenesetre láthatóan inkább biztosra megy, a 1809-es frissítés rajtjakor tapasztalt adatvesztési botrányt semmiképp sem akarja megismételni, még ha cserébe az új verziót csigalassúsággal is tudja csak kiadni.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.