Szerző: Habók Lilla

2018. november 20. 11:16

Közösen nézhető videókkal újíthat a Messenger

Megjelent a Messenger kódjában a beszélgetés résztvevői számára együtt nézhető videók lehetősége. A facebookos csoportokban megjelent Watch Party funkció a Messengeren folytatódhat.

Megerősítette a Facebook, hogy valóban teszteli a több felhasználó számára egyidőben közösen nézhető videós funkciót Messengeren. A megoldással a csevegésben résztvevők egyszerre, szinkronizáltan nézhetnék a videókat a saját eszközükről, miközben chaten megbeszélik annak tartalmát. A funkciót először a Messenger kódjaiban fedezték fel fejlesztők, és jelentették a TechCrunch-nak, azóta pedig a közösségi óriás hivatalosan is megerősítette a "belső tesztelés" tényét. A belső teszt és a funkciók megjelenése a kódban még nem jelenti azt, hogy biztosan meg fog jelenni az új szolgáltatás, de korábbi példák alapján lehet rá számítani.

A kódban szereplő információk szerint a csevegés résztvevői rákattinthatnak majd a "közös megtekintés most" funkcióra, értesítést kapnak a videó indulásáról, és az adott videóról beszélgethetnek is ugyanabban az időben. A tagok közül bárki irányíthatja a videót és megtekintheti, hogy kik nézik azt éppen. Az viszont például nem derül ki az elérhető információkból, hogy honnan emelhetnek majd be videót a felhasználók a felületre, elképzelhető módon erre lesz majd egy böngésző funkció, de talán URL segítségével is be lehet majd másolni a Facebook hírfolyamról a tartalmakat.

FacebookWatchParty

A Facebook csoportokban megjelent Watch Party - ehhez hasonló lehet majd Messegeren is

A csevegős közös videónéző megoldással a felhasználók még több időt töltenének a Messenger felületén a Facebook reményei szerint, de eközben a cég szerint a funkció hozzájárul a sokat emlegetett "jelentőségteljes" beszélgetésekhez is, mivel ebben az esetben a felhasználók közösen tekintik meg a videókat, és megbeszélést is folytathatnak róla. Még a botránysorozatok előtt az év elején a Facebook a hírfolyam algoritmusának módosításaival volt főképp elfoglalva, melynek egyik eredményeként a passzív videófogyasztást akarta megszüntetni, és így az élő videókat helyezte inkább az algoritmus szerint előtérbe - legalábbis a hírfolyamban, hiszen fut a Watch videós aloldal is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Eleinte a Facebook a csoportok számára jelentette meg először a messengeres változathoz hasonló Watch Party megoldást, hogy a közösségek tagjai meghívhassák egymást egy videónézésre, és a kapcsolódó beszélgetésre. Az újabb "jelentőségteljes" funkció mellett azonban elképzelhető a Facebook monetizációs szándéka is, mivel az utóbbi időben a pénzügyi negyedéves jelentések kapcsán is hangsúlyozta Mark Zuckerberg vezérigazgató, hogy a közösségi óriás mellett a bevétel növekedése a további szolgáltatásoktól, úgy mint Instragramtól, a WhatsApptól és a Messengertől várható. Így lehetséges lenne szponzori videók bevezetése például mozifilm-előzetesek formájában, vagy akár hirdetések is megjelenhetnének a videó adott pontjain a YouTube videókhoz hasonló formában.

Bár ahogy a TechCrunch hozzáteszi, korábban a YouTube Uptime vagy az Airtime alkalmazás is sikertelenül próbálkozott a közös videónézést online formában népszerűvé tenni, de talán a Facebook csoportos vagy messengeres funkciójával sikerülhet, ahol a beszélgetés tagjai már eleve jelen vannak, csak videókat kell a beszélgetésbe beemelni.

a címlapról